palesztin

Arab negyedeket zárhatnak le Jeruzsálemben

Az izraeli biztonsági kabinet kemény intézkedéseket határozott el az elharapódzó erőszak megfékezése, a polgári lakosság oltalmazása végett, a rendőrök így lezárhatják a kelet-jeruzsálemi arab negyedeket.

Az USA kész közvetíteni Izrael és a palesztinok között

Az Egyesült Államok kész közvetíteni Izrael és a palesztinok között a harci cselekmények beszüntetése érdekében, jelezte Barack Obama. Az amerikai elnök telefonon tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel. Obama felvetette annak lehetőségét, hogy térjenek vissza a 2012 novemberében kötött tűzszüneti megállapodáshoz – derült ki a Fehér Ház közleményéből. Az amerikai elnök elítélte a Hamász rakétatámadásait, aggodalmát fejezte ki a konfliktus eszkalálódása miatt, s megerősítette Izrael jogát az önvédelemre.

Palesztin fegyveresek haltak meg az izraeli légicsapásokban

A gázai mentőszolgálat vezetője korábban arról beszélt, hogy az izraeli dróntámadás során két palesztin fegyveres halt meg, azonban a Hamász katonai szárnya hét tagjuk haláláról adott hírt - írja a Reuters.

Martonyi: Magyarország elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Martonyi János külügyminiszter csütörtökön New Yorkban megbeszélést folytatott palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival. Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival a közel-keleti helyzetről - tudatta a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Szándékos vandalizmussal vádolja London Izraelt

Tovább élezheti az angol-izraeli ellentétet Nick Clegg miniszterelnök-helyettes legfrissebb nyilatkozata, amelyben az izraeli telepesek terjeszkedését szándékos vandalizmusnak titulálja.

Obama: Az USA túlreagálta a szeptember 11-i támadásokat

Sikerült: Barack Obama a Kairói Egyetemen mondott, várva várt beszédében egyszer sem mondta ki azt a szót, hogy terrorizmus. Az új elnök felfogásbeli és retorikai váltását jól tükrözi, hogy a korábbi rezsim "terrorizmus elleni harca" helyett fő ellenségként az radikalizmust (extremism) jelölte meg.

Izraeli-palesztin csatamezővé változott az ENSZ konferencia

Diplomáciai harcmezővé alakult az ENSZ svájci világkonferenciája. Izrael visszahívta svájci nagykövetét, miután az ország elnöke találkozott Mahmud Ahmedinezsáddal. Az Egyesült Államok, Izrael, Németország, Kanada, Új Zéland és Ausztrália pedig bojkottálják az ülést, mivel annak keretében felszólal az Izrael-ellenes kijelentéseiről ismert iráni elnök.
Világgazdaság Piactér