paraszolvencia

Négyből három szülésnél gazdát cserél a hálapénz

Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben, igaz, kevés kutatás irányult ennek a kérdésnek a mélyebb vizsgálatára – áll a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) felmérésében. A kutatás megállapította: a magyar nők átlagban több mint 50 ezer forintba kerül, hogy megszülhessék gyermekeiket.

Mégis vesztegetés lehet a hálapénz?

Polt Péter legfőbb ügyész állásfoglalását kéri a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) arról, hogy az orvosok által nem előre kért, de utólag elfogadott hálapénz kimeríti-e a vesztegetés elfogadása tényállását.

Évi 34 milliárd hálapénzre

Nagyjából 34 milliárd forintra tehető az az összeg, amit a teljes felnőtt magyar lakosság hálapénzre költött az elmúlt egy év során. A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot.

Háromszoros orvosbér ölné ki a hálapénzt

Egyelőre csak egy facebook-oldalon gyűjti a hálapénz ellenzőit, de könnyen lehet, hogy a témában hamarosan népszavazást kezdeményez a Magyar Rezidens Szövetség.

Legálisan követhetnek el bűncselekményt az orvosok

Júliustól vesztegetésnek minősülhet és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a hálapénz elfogadása, mégis, a Magyar Kórházszövetség elnökének ismeretei szerint nincs az országban egyetlen kórházigazgató sem, aki azt ne engedné meg a dolgozóknak.

A hálapénz legalább 250 éve probléma

Legalább 250 éves problémával szállt szembe Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, amikor feljelentést kezdeményezett, mert egy szülészorvos az egyik kismamától előre kért pénzt, ami nem tekinthető a páciens „hálájának”.

Hálapénz nélkül nincs megfelelő egészségügyi ellátás?

A gazdaságilag aktív hazai lakosság tavaly fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki, ami azt jelenti, hogy az aktív lakosság összességében 32 milliárd forintnyi láthatatlan forrással járult hozzá az egészségügyi rendszer működéséhez. – derül ki abból a felmérésből, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített.

Megalázónak tartják az orvosok a hálapénzt?

Az orvosok csaknem kétharmada (57 százalék) az alacsony bérek miatt nélkülözhetetlennek tartja a hálapénzt, további 6 százalékuk véli úgy, hogy az állam a betegekkel pótoltatja az orvosok fizetését – mutat rá a Szinapszis Kft. felmérése.
Világgazdaság Piactér