pártpreferencia

Századvég: gyengült a Jobbik

A Századvég Alapítvány szeptember végi közvélemény-kutatása alapján a kormánypártok továbbra is stabilan vezetnek a politikai erőtérben.

Negyedszázados mélyponton az MSZP

Huszonöt éve nem volt olyan alacsony az MSZP támogatottsága, mint 2017 szeptemberében. Negyedszázad után ismét egy számjegyű a párt támogatottsága.

Folyamatosan bukik a Jobbik és az MSZP

A Fidesz tartani tudja népszerűségét, de a kormánypárt szavazói már a jobbikosoktól is jobbra állnak a Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint.

Medián: Lendületben a Fidesz, Orbán Viktor nagyon népszerű

Úgy tűnik, a Fidesz lendületből indulhat a tavaszi választások kampányának, míg vetélytársai az utóbbi időben nem tudták növelni a támogatottságukat – írják a Medián kutatói. A kormánypárt népszerűsége lényegében már a ciklus közepe óta emelkedik, a 2012 közepén a teljes népességben mért 21-23 százalékhoz képest több mint másfélszeres (36 százalékos) szavazótábort tudhat maga mögött.

Tárki: csökkent a Fidesz támogatottsága

A pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött a Tárki májusi felmérése szerint. Az intézet mérései szerint a hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken.

Nézőpont: Jönnek föl Bajnaiék, de a Fidesz nyerne

A választásra jogosultak közel ötöde a választások előtt egy évvel is bizonytalan pártpreferenciájában, de így is minden második bizonytalan – összességében egy, az Együtt 2014–PM táboránál nagyobb tömb – önbesorolása szerint kormányváltó hangulatban szemléli a kiéleződő politikai versenyt – derült ki a Nézőpont Intézet 2013. április 2-5. között a Heti Válasz számára készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Medián: morzsolódik a Fidesz tábor - Kapaszkodik az MSZP

Jelentősen csökkent a két nagy párt támogatottsága közötti különbség, mivel a Fidesz-tábor lemorzsolódása folytatódott, az MSZP pedig visszakapaszkodott az év eleji szintre – derül ki a Medián decemberi felméréséből.

Imádnak egymás között politizálni a jobbikosok

A politikai véleménykutatás egyik kevéssé kutatott területe, az emberek személyes kapcsolataiban megjelenő politikai véleménycsere. A Forsense 2009. októberi ezer fős telefonos kutatásában arra kereste a választ, mennyire jellemző a magyar állampolgárokra, hogy másokkal a politikáról beszélgetnek, és mekkora mértékben bizonyul a pártválasztás ebből a szempontból döntőnek.
1
Világgazdaság Piactér