patikák

Megúszhatják a patikák a különadót

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével, Hankó Zoltánnal egyeztetett a kérdésben.

Megugrott a patikák forgalma

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

Hárommilliárdos átcsoportosítás

Tegnap megjelent, és augusztus 1-jétől hatályba is lép az a miniszteri rendelet, amely milliárdokkal rendezi át a gyógyszer kis- és nagykereskedők árrés-bevételét, a patikák javára. A nagykereskedők szerint az átcsoportosítás miatt a betegek nehezebben jutnak hozzá egyes gyógyszerekhez.

Javul-e a gyógyszerellátás a patikatulajdonlás változtatásával?

A gyógyszerészek többségi tulajdonának megteremtésével erősödhet a patikai munka szakmaisága, ám a meglevő tulajdonosi szerkezet megváltoztatása alkotmányos aggályokat vet fel. A gyógyszerkiskereskedelem eladósodásának oka az évek óta változatlanul alacsony árrés, így a többségi tulajdon megszerzése előtt fel kell számolni a körbetartozásokat, különben előtérbe kerülhetnek a zsebszerződések.

Nem kell kamuszámlát adni

A kórháznál marad a betegektől kapott térítési díj, tilos a patikai ajándékozás

Gyógyszerpiaci egyensúlyvesztés számokban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenykultúra Központjának támogatásával készített tanulmányt 2010. októberi keltezéssel a GKI-EKI Egészségkutató Intézet Kft. A patikaliberalizáció hatása a gyógyszerfogyasztókra címmel. A tanulmányt a közelmúltban tette közzé a GVH a honlapján. E szerint a gyógyszertárak 26 százaléka 2008-ban veszteségesen működött. Ez az adat visszaigazolja a VG Medicina mellékletében korábban több ízben közölt prognózisainkat és számításainkat a lakossági gyógyszerellátás gazdasági feltételrendszerének alakulásáról.
Világgazdaság Piactér