reálhozam

Nagyszerű évet zártak a pénztárak

A sok részvényt tartalmazó nyugdíjpénztári portfóliók két számjegyű hozamot értek el tavaly. A kiegyensúlyozott alapokat választó tagok is elégedettek lehetnek.

Kiváló eredmények a nyugdíjkasszáknál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint minden magánnyugdíj-pénztári alap az infláció fölötti hozamot ért el tavaly, az önkéntes kasszák közül egyetlen pénztár nem ugrotta meg a szintet. A legjobb hozamok tavaly csaknem 20 százalékosak lettek, tízéves időtávon pedig minden pénztári portfóliónak van reálhozama.

Jól fizetnek a hazai bankbetétek

Az európai viszonylatban igen magas jegybanki alapkamat miatt komoly hozamokat lehet elérni Magyarországon a lekötött betétekkel is: kilenc százalék feletti éves kamatra vonatkozó ajánlat is van a piacon.

A kasszák sem vállalják a kockázatot

A kasszák sem vállalják majd át az árfolyamkockázatot, vélhetően néhány napon belül értékesítik majd a visszalépő tagok vagyonából a részvényeszközöket, ha az Országgyűlés elfogadja Selmeczi Gabriella törvényjavaslatát.

Magánnyugdíj: 77 ezren maradtak

A pénztártagok csaknem negyede visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, ami a korábbi becslésekhez képest mindenképp meglepetést jelent. Az ombudsman kérése ellenére a nemzetgazdasági tárcánál nem tervezik a visszalépési határidő meghosszabbítását.

Devizahitelek, magánpénztár - Erről kérdeztünk leginkább

Működésük első évében, 2011 áprilisa óta közel ötezer ügyfélmegkeresést kezeltek a nyolc megyeszékhelyen tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák, az idei márciusi adatok nélkül – derül ki az irodahálózatot anyagilag és szakmailag támogató PSZÁF összesítéséből.
Világgazdaság Piactér