reálkamat

Fellendült a gazdaság decemberben

Az év utolsó hónapjában felpörgött a gazdasági növekedés a Világgazdaság mutatószáma szerint. A Gyorsulási Irányadó (GYIA) alapján a konjunktúra tovább élénkülhet.

Negatívvá válhat a reálkamat

Rövid távon támaszt nyújt a forinteszközöknek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállította a kamatcsökkentési ciklusát, ugyanakkor kockázatot jelent, hogy alacsonyabb a magyar irányadó ráta, mint a lengyel. Elemzők szerint mégis sokáig maradhat az 1,35 százalékos kamat.

Melyik bankban kaphatjuk a legnagyobb kamatot?

A magyar kamatkörnyezet a sorozatos csökkentések ellenére továbbra is jelentős reálkamatot biztosít a bankbetétek terén – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

Simor: A közfoglalkoztatás nem segít visszavezetni a munkaerőpiacra

Simor András a befektetők bizalmának visszanyerésében látja a kilábalás egyetlen útját. A forint árfolyamán és a CDS-felárakon mutatta be, hogy még most is mennyire alacsony a magyar gazdaság iránti bizalom. Durván 2010 áprilisától indult be a leszakadás, és most a csúcson van - . A magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítása csak átmenetileg volt képes csökkenteni az adósságrátát, de a gyenge forintárfolyam miatt ez mára teljesen eltűnt - mondta az MNB elnöke a GKI Újratervezés című közgazdasági konferenciáján.

Világgazdaság-Ecostat: Vége a magyar recessziónak

Már harmadik hónapja mutat kisebb-nagyobb emelkedést a magyar gazdaság. Decemberre a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,14 százalékos emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest.

A tűnő polgári erény

Örömmel olvastam, hogy a kormányzat foglalkozik a hosszabb futamidejű lakossági betétek kamatadójának esetleges mérséklésével, megszüntetésével. Számomra eddig is érthetetlen volt, hogy a pénzügyi válság kezelésénél – itthon és külföldön egyaránt – miért csak a hitelesek megsegítésével, a hitelezés ismételt felpörgetésével foglalkoznak, és miért nem elsősorban a megtakarítások ösztönzésével

Jobb ipari termelés, több autóhitel - Hullámvasúton vagyunk

Érdekes mozgást produkált a reálgazdaság a tavaszi hónapokban, ősz óta már másodszor fordult elő emelkedés. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint májusban 0,33 százalékkal nőtt a gazdaság.
1
Világgazdaság Piactér