rendszerváltás

Az adósságteher egykor és most

Harminc évvel ezelőtt Magyarország – Lengyelországgal karöltve – gyakran szerepelt a nyugati lapok hasábjain.

Miért alacsonyak a bérek?

„A bérarány nyolcvanas években kezdődő csökkenését több tényezővel is magyarázhatjuk az ezredfordulót követően megjelent szakirodalmi elemzések alapján” – írja György László, a Századvég vezető közgazdásza.

Több mint félmillió magyar tűnt el

A rendszerváltás óta több mint félmillióval csökkent Magyarország népessége, és ez várhatóan a következő években is folytatódik.

Nem értük el, amit a rendszerváltás kínált

Messze még az évértékelők időszaka. Még nem tudhatjuk, hogyan alakul a magyar gazdaság 2014-es teljesítménye, a fogyasztás és a kiskereskedelem az év legmozgalmasabb periódusában van. Itt az ideje azonban a számvetésnek, ha egy kicsit távolabbra tekintünk. Huszonöt év elegendő volt arra, hogy kipróbálhassuk a piacgazdaság különféle árnyalatait, hogy belevágjunk egymástól jelentősen eltérő gazdasági modellekbe, de legalábbis divergáló koncepciókba. Sokan érzik úgy, hogy nem értük el azt, amit a rendszerváltás kínált számunkra.

Orbán Tusnádfürdőn: 50 százalék felett a magyar tulajdon a bankrendszerben

A 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy az MKB Bank megvásárlásával a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya meghaladta az 50 százalékot. A kormányfő kijelentette, hogy a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell. A kormányfő bírálta a magyarországi civil világot.

Németh Miklós: kaphattunk volna pénzt a határnyitásért, de nem kértünk

A Szabadság-díjat és a Point Alpha díjat is átvehette Németh Miklós a napokban a békés rendszerváltásban, illetve a német újraegyesítésben játszott szerepéért. A volt miniszterelnök szerint az akkori változások alapja az volt, hogy bízott Gorbacsovban, ahogy a szovjet elnök is bízott benne. Az egykori kormányfő arról is beszélt: kaphattunk volna pénzt azért, hogy a keletnémet állampolgárokat átengedjük, de ő nem ilyen támogatást kért. Németh Miklós elmesélte annak a történetét is, hogyan kellett néhány métert visszaépíteni a vasfüggönyből, hogy elkészülhessen a világhírű fotó a lebontásáról.

Örülünk a szabadságnak, de az "átkos" jólétére vágyunk

A közép-európai térség lakói számára az 1989 után létrejött demokratikus berendezkedésben biztosított szabadságjogok, úgy mint a szabad választás és a szólás szabadsága, nagyra értékelt vívmányok, de a rendszerrel igazán csak akkor lennének elégedettek az emberek, ha a korábbi rezsimre jellemző viszonylagos jólét és létbiztonság is érvényesülne – állapította meg a GfK Hungária és az ICDT közös felmérése.
Világgazdaság Piactér