Répássy Róbert

A tényleges életfogytiglant továbbra is védi a kormány

A kormány sikerrel védte meg a magyar jogrendszerben legsúlyosabb büntetést, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy ez a büntetés megmaradjon - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Polgári Törvénykönyv: Az élet írta az új szabályokat

Március 15-től új Polgári Törvénykönyv lép életbe Magyarországon. A régit úgy dolgozták át és újították meg, hogy életszerűbbek legyenek az új szabályok. Az elmúlt ötvenöt évben ugyanis komoly társadalmi változások történtek és a magánvagyon is jelentősebb lett. A gyermekek és az idős szülők számára kedvezőbb, az özvegy házastársaknak kedvezőtlenebb lesz az öröklési jog változása. Felértékelődik az előrelátás és a végrendelet. Feljebb srófolták a cégek törzstőkéjét. A hálátlan vagy bűnöző gyerekeket egyszerűbben ki lehet tagadni.

Ezek az állami vezetők kapnak ingyen lakást

Az állami vezetők közül Répássy Róbertnek, Szabó Erikának és Vargha Tamásnak biztosít az állam hivatali lakást, míg V. Németh Zsolt, Poprády Géza, Völner Pál, Hegmanné Nemes Sára, Hoffmann Rózsa, Halász János és Kovács Zoltán lakásfenntartási térítést kap. Lapunk összegzése szerint a vezetőség közül 90-en (helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, kabinetfőnökök) közel félmillió kilométert autózhatnak havonta térítésmentesen.

Nyugdíjkorhatár: 70 évről 65-re csökken

Fokozatosan, tíz év alatt csökkenhet 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára, ha a parlament elfogadja a kormány erre vonatkozó törvényjavaslatát, amelyet pénteken terjesztett a Ház elé, és amely rendelkezik arról is, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak.

Orbánék szerint milyen a jó jogszabály? Répássy-interjú

A minőségi jogalkotás követelményei csak az új kódexeken, törvényeken kérhetők számon. Ismét fellángolt a vita, hogy a társasági jog a Ptk. része legyen-e, vagy sem. A kormányzat törekszik a bírósági eljárások gyorsítására, de ez nem mehet a bírói függetlenség rovására – mondta lapunknak Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Ősszel döntenek a társasági törvényről

Ősszel dönti el az illetékes jogászbizottság, hogy a társasági törvény az új Ptk. része legyen, vagy sem – közölte a Világgazdasággal Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Fidesz: Miről tárgyal titokban Gyurcsány és Bajnai?

Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak azonnal választ kell adniuk az embereknek arra: miért és miről tárgyalnak titokban, a nyilvánosságot megkerülve, órákon át - fogalmazott közleményben Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója.
Világgazdaság Piactér