részmunkaidő

A túlórák több mint egynegyedéért nem fizettek a munkáltatók

Az európai uniós átlagnál kevesebbet túlóráznak a magyar munkavállalók, akik közül a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan heti 40,2 órát, a férfiak 41,1 órát dolgoztak tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a munkaidővel kapcsolatos elemzéséből.

Részmunkaidő, vállalati nagyság, álrészmunkaidő

Sokan szeretnék a hazai alacsony részmunkaidős foglalkoztatás bővülését, hiszen ez évtizedek óta a vállalati munkaerő-gazdálkodás és a foglalkoztatás kihasználatlan tartaléka. Azt is látni kell azonban, hogy legális vállalkozás és legális foglalkoztatás esetén a részmunkaidős foglalkoztatás alkalmazásának mértéke, illetve a bővülés tartalékai összefüggésben vannak a vállalati méretekkel.

Részmunkaidő, távmunka - Meghívó a tőkének

Számottevő gazdasági növekedés nélkül az atipikus foglalkoztatási formák elterjesztése biztosan nem elegendő a régóta gyatra eredményeket produkáló hazai foglalkoztatottság számottevő növelésére.

Külföldön dívik a rugalmas munkavégzés, nálunk továbbra sem

Világszerte már a vállalatok négyötöde kínál alkalmazottai számára rugalmas munkavégzési lehetőséget. Többségük napi szinten tapasztalja a rugalmasság előnyeit, mint például a megnövekedett hatékonyságot, az alacsonyabb fenntartási költségeket, valamint a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának elérését. Ezek a legfontosabb eredményei a Regus munkaszervezéssel foglalkozó cég nemzetközi felmérésének, melyben 80 országból 17000 válaszadó vett részt. Hazánkban azonban csak elvétve találkozunk olyan céggel, amely ezt lehetővé teszi.

Lojális, megbízható dolgozó: mi a titok?

„Reméltük, hogy javul a helyzet, de a hat évvel ezelőtti statisztikákhoz képest sem nőtt komolyabban a nők részmunkaidős foglalkoztatása” – mondta a Világgazdaság Online-nak Frey Mária, a Fogalakoztatási Hivatal tudományos főtanácsadója a SEED Alapítvány Családbarát munkahely című konferenciáján.

A GYES-en spórol a kormány - terjedhet a feketegazdaság

A kormány döntése alapján idén április elsejétől nem végezhetnek napi nyolc órás munkát azok a kisgyermekes szülők, akik Gyermekgondozási Segélyt (GYES) kapnak. Az azonban, aki otthonában (távmunkában) dolgozik, az továbbra is végezhet munkát heti negyven órában GYES mellett. A demográfiával foglalkozó szakértők nem értenek egyet a szabályozással, mivel az ellátást nők veszik igénybe, az intézkedés tovább szűkíti a nők szülés utáni munkavállalási lehetőségeit. A lépés a feketegazdaság terjedését jelentheti, hiszen a kieső bevételt a szülők, így vagy úgy pótolják. A kormány szerint a nőknek több időt kell a gyermekükkel eltölteniük.

Már részmunkaidőben is hajlandók vagyunk dolgozni

Az elmúlt évek recessziója erősen rányomta a bélyegét a munkaerőpiac helyzetére. Az álláshelyek csökkenő száma, a 2009-es évben végigfutó elbocsátási hullám hatalmas versenyt generált az álláskeresők közt a megmaradt munkahelyekért vívott harcban. Az új körülmények új stratégiát kívánnak meg a munkakeresés során. A munkavállalók hajlamosak már a részmunkaidős foglalkoztatást is elfogadni, míg korábban szinte kizárólag teljes munkaidős állásokat kerestek – vallják a szakemberek.

Terveznek-e jövőre létszámbővítést a cégek?

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási szint az Európai Unió tagállamai között, a kormány ezért kiemelt feladatként tekint a munkahelyteremtésre. Ezúttal arról kérdeztük a vállalkozásokat, hogy jövőre tervezik-e már bővíteni a létszámukat.
Világgazdaság Piactér