szegények

Gyorsan gyarapodtak a leggazdagabbak

A legtehetősebbek vagyona összesen 12 százalékkal nőtt, míg a világ legszegényebb felének javai csaknem ugyanennyivel csökkentek 2018-ban az Oxfam egyenlőtlenségi jelentése szerint.

Óriási vagyoni különbségek a briteknél

A brit háztartások leggazdagabb tíz százalékának nettó pénzügyi és ingatlanvagyona csaknem ötszörösen haladja meg a legszegényebb 50 százalékét.

Bombajó: életmentő ételmentés

Évente több tonnányi élelmiszer landol a kukában Magyarországon. A Food Not Bombs Budapest önkéntesei azért dolgoznak, hogy ez kevesebb legyen. Minden hétvégén rászorulóknak mentik meg azokat a még ehető, de kidobásra ítélt répákat, kissé puhább uborkákat, vagy érett banánokat, amiket a piacon már a szemétbe tennének.

Szűk esztendője volt szegény szupergazdagoknak

Gyenge évük volt tavaly a brit gazdagok leggazdagabbjainak, akik közül sokan "szinte elszegényedtek" korábbi vagyoni helyzetükhöz képest, elsősorban az acélipart sújtó globális túltermelési válság és az olajárak meredek zuhanása miatt.

A szegények jártak pórul: sokan kimaradtak a rezsicsökkentésből

Hiába csökkentek tavaly átlagosan 0,2 százalékkal a fogyasztói árak, ennek a szegények nem örülhettek annyira. A magas és az átlagos jövedelműek az árak stagnálásával vagy szerény csökkenésével szembesülhettek, de az alacsony jövedelműek közül nem mindenkihez jutott el a rezsicsökkentés, ezért az ő fogyasztói kosarukra számított árindex kissé növekedett. Mivel ők többet cigiznek és több szeszes italt fogyasztanak az átlagnál, még ez is sújtotta őket.

A siker kulcsa

Újra a figyelem középpontjába került az egykulcsos adórendszer, ami a kormányzat gazdaságpolitikájának egyik fontos építőeleme. A kritikusok szerint ezzel leginkább a magasabb jövedelműek jártak jól, míg mások a családok támogatását és az igazságosságot hangsúlyozzák. Mégsem örülhet minden család.

Tárki: Nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között

Az elmúlt években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség a magyar társadalmon belül, több a szegény, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Társadalmi Riport 2012 kötetéből.

KSH: A legszegényebbeknek tovább csökkent a jövedelmük

Magyarországon az egy főre jutó nettó jövedelmek 2005-ig tartó növekvő tendenciája az évtized közepén megfordult, 2007-ben még csak reálértéken, 2008-tól pedig már nominálértéken is csökkent a lakosság átlagos jövedelme – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványa.
Világgazdaság Piactér