Széll Kálmán Terv

Sokba kerül az elöregedés

A kormányzati intézkedések hatására lassulhat ugyan a magyarországi nyugdíjkiadások növekedési üteme, de ez csak átmenetileg hoz enyhülést. A nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében összehangoltabb intézkedésekre van szükség – állítják a Világgazdaság által megkérdezett szakértők

Nem indulnak be a beruházások

A jövő évi növekedést a Széll Kálmán Terv 2.0 több csatornán keresztül is negatív irányban befolyásolja – vélik a jegybank elemzői

MNB: A fogyasztást visszafogja a reáljövedelem csökkenése

A hazai gazdaság kibocsátása idén csökken, és jövőre is csak visszafogott ütemű bővülésre lehet számítani, az árszintet emelő kormányzati intézkedések hatását a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkapiac ellensúlyozza, így az áfa- és jövedékiadó-emelések hatásának kifutása után az infláció fokozatosan mérséklődhet – áll a jegybank csütörtökön közzétett inflációs jelentésében.

Hol a tűrőképesség határa?

A vegyipar még mindig az egyik legkevésbé kockázatos ágazatok egyike Magyarországon, a fizetésképtelenségi mutatója sokkal jobb, mint a hazai átlag. Kárpáti Gábor, a Coface nemzetközi hitelbiztosító ügyvezető igazgatója szerint a formálódó új költségvetési megszorító intézkedések hatása pedig növeli majd a bizonytalanságokat ebben a viszonylag jól teljesítő ágazatban is.

A régi mederben

A francia elnökválasztás után látványosan megforduló európai közbeszéd ellenére helyesen teszi a kormány, hogy igyekszik szigorúan betartani az idei és a jövő évi költségvetési hiánycéljait.

Matolcsy elárulta, a kereskedőkre miért nem vetnek ki újabb adót

Az EU csatlakozás óta az előző kormányok képtelenek voltak teljesíteni az EU elvárásait, ezért túlzott deficit eljárás zajlott az ország ellen- hangzott el Giró-Szász András kormányszóvivő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, amelyen a Széll Kálmán terv 2.0-ban szereplő adóváltozásokról esett szó.

Széll 2.0 - Az adóemelések mellett eltörpül a spórolás

A konvergenciajelentésben foglalt intézkedések kezelik a költségvetési hiánnyal kapcsolatos problémákat, ám az összetételük nem feltétlen arat majd tetszést a kezdődő EU–IMF-hiteltárgyalásokon. A tervek megalapozottságát segítette volna a költségvetési intézményrendszer karcsúsítására vonatkozó transzparens intézkedések bemutatása.

MSZOSZ: elviselhetetlen terhet jelenthetnek az adóemelések

Az MSZOSZ szerint a Széll Kálmán Terv 2.0. tervezett adóemelései a háztartások egy részének elviselhetetlen terhet jelentenek, miközben a program végrehajtásával nem lesz több biztos munkahely, egyre kevesebben jutnak a tisztes megélhetést biztosító jövedelemhez, a közszolgáltatások pedig drágulnak, vagy nem működnek majd. Az Autonómok szerint az adócsomag olyan megszorítás, amely miatt visszaesik az emberek életszínvonala.
Világgazdaság Piactér