széndioxid

A Shell megkongatta a vészharangot

A Royal Dutch Shell szerint a klímaváltozás megállítása érdekében 2070-re nullára kellene csökkenteni a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Magyarország első a széndioxidkvóta kiosztásában

Az Európai Unió 28 tagállama közül elsőként osztott ki ingyenes európai széndioxidkvótát Magyarország 11 villamosenergia-termelő létesítménye számára november 26-án - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Gazprom - Medvegyev: ne a gazdaságot vágja vissza az EU

Az Európai Unió hosszú távú energetikai céljait kibocsátáskereskedelmi rendszerének alapvető újragondolása szolgálná legjobban. Ha Brüsszel javítani akarja az európai ipar versenyképességét, akkor a károsanyag-kibocsátást kell visszavágnia, nem a gazdaságot.

Küszöbön a kvótaszigor bevezetése

Az eddigieknél is komolyabb versenyképességi kérdéssé válik a vállalatoknak az általuk alkalmazott technológia az EU jövő évtől induló, harmadik szén-dioxid-kvóta kereskedelmi időszakában.

Kína "légi háborúval" fenyegeti Európát

Kína csütörtökön bírálta az Európai Bíróság döntését, hogy díjat kell szedni a légitársaságoktól európai járataik után, ez a "zöld korlát" kereskedelmi háborút okozhat - írta az Új Kína hírügynökség.

Nem kell az olcsó áram? - Kihasználatlan a magyar lignitvagyon

Ha a Nemzeti Energiastratégiát nem magyar nyelven olvasnánk, a tájékozatlanabbak akár azt is hihetnék, hogy az egy jó magas GDP-jű skandináv országban készült. Az anyag példásan szerkesztett, átgondolt és hatásvizsgálatokkal alátámasztott dokumentum. A bökkenő az, hogy a vázolt célok megvalósítása egyenként is óriási, de összességében elképzelhetetlenül nagy pénzügyi terheket róna az adott országra.

A környezetszennyező autókért is büntetés jár

A jövőben az autógyártók is kaphatnak az erőművekhez hasonló széndioxid-kvótákat, amennyiben az általuk gyártott gépjárművek beleférnek az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott "ökofejlesztések" körébe.

A világ gázkitermelésének 5 százaléka kárba vész

A GE legutóbb kiadott jelentésében szereplő becslés szerint a világ földgáztermelésének 5 százaléka vész kárba minden évben a felhasználatlan gáz elégetése, vagyis pontosabban a gáz „elfáklyázása” révén. Ez az Európai Unió felhasználásának 30, illetve az USA felhasználásának 23 százalékával egyenlő. A gázégetés évente 400 millió tonna széndioxidot produkál, éppen annyit, mint 77 millió gépkocsi. Világszerte több milliárd köbméter, jellemzően az olajkitermelés melléktermékeként felszínre jutó földgáz vész kárba évente.

Bármit az olajhomokért - Kanada megfenyegette az EU-t

Egy kiszivárogtatott levél alátámasztja az információt, amelyet Kanada hivatalos tagadott; hogy az ország kereskedelmi háborúval fenyegette Brüsszelt, amennyiben az Európai Unió nem áll el az üzemanyag-termeléssel kapcsolatos szabályozási koncepciótól.
Világgazdaság Piactér