Szojuz

Meghibásodott a Szojuz egyik napeleme, kétségessé vált a dokkolás - videó

A felbocsátás után hat órával, péntek hajnalban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz űrhajó. A manővert nehezítette, hogy nem nyílt ki az egyik napelem, de az űrhajósoknak végül nem kellett beavatkozniuk az automatikus üzemben zajló összekapcsolódási műveletbe.

Eltévedt két orosz műhold, a Földbe csapódnak

Két, Bajkonurból fellőtt orosz gyártású kommunikációs műhold kering jelenleg ellenőrizetlenül a Föld körül és hamarosan becsapódik, miután a Roszkozmosz űrkutatási ügynökség kudarcot vallott a pályára állításukkal.

A NASA galaxis útikalauzt írt stopposok szállítására

Mint hogy az amerikai űrsikló programnak vége, az orosz partner pedig nem feltétlenül megbízható, a NASA pályázatot írt ki kereskedelmi cégeknek az űrhajósok szállítására a Nemzetközi Űrállomásra.

Újra itt a Szojuz aranykora - Moszkva az úr az űrben

Moszkva több százmillió dollárt zsebelhet be, miután az Atlantis utolsó küldetését követően végleg leállították az amerikai űrsikló programot és így jelenleg csak a Szojuz szállíthatja az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra.

Már az űrállomáson is káosz van - A Szojuz visszatér

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) vezetője szerint káosz uralkodik a Nemzetközi Űrállomáson, mert az azt igénybevevő államok nem tudtak megállapodni arról, hogyan szervezzék meg az asztronauták és az ellátmány szállítását.
Világgazdaság Piactér