szuperbruttó

Hogyan változik a fizetése februárban - Teljes bértábla, itt

Ezekben a napokban jutnak hozzá a munkavállalók első ízben a 2012-es adószabályok szerint kiszámított fizetésükhöz. Hogyan változik az egyes munkavállalók fizetési borítékának vastagsága? Erre a kérdésre válaszol a BDO Magyarország.

Mankó nélkül nem megy

Kevés konkrétum ismerhető meg a jövő évi minimálbért kísérő adórendszeri változásokkal kapcsolatban, ám valószínű, hogy az emelés hatását valamilyen, a munkaadóknak juttatott adó- vagy járulékkedvezménnyel ellensúlyozza majd az állam. Kérdés, hogy a magasabb keresetűek átmeneti hozzájárulása erre elég lesz-e.

Önnek is csökken a nettó jövedelme a Matolcsy-csomag miatt?

A pénteken bejelentett kormányzati elképzelésekből világosan kitűnik, hogy a költségvetési kiigazítások hangsúlya továbbra is a forgalom erősebb adóztatására esik. A kormányzat prioritásai között a hiánycél tartása nyilvánvalóan háttérbe szorította a belföldi fogyasztás vezérelte növekedés beindítását, hiszen az ismertetett elképzelések jelentősen átrendezik, visszafogják a vásárlóerőt is – olvasható a BDO Magyarország kommentárjában.

Valaki rosszul fog járni - Így emelheti az adókat a kormány

A hiánycélt tartja a kormány – biztosította a miniszterelnök a befektetőket múlt szerdai rendkívüli tájékoztatóján. A konkrét intézkedésekről nem tudni semmit, ám az látható, hogy a költségvetés kiadási és bevételi oldalán egyaránt lépésekre van szükség. A bevételi oldalon a jövedéki adóknál, a különadóknál, a társasági adózásban, valamint a személyi jövedelemadózásban van a kormánynak keresnivalója.

Milyen megszorításokra számíthatunk jövőre?

Az államháztartásról szóló törvény szerint augusztus 31-ig a nemzetgazdasági miniszternek a kormány elé kell terjesztenie a 2012. évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda elemzéséből kiderül, hogy a kormánynak komoly kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket kell hoznia, ám a lakossági terhek növekedése várhatóan direkt módon nem lesz tetten érhető. Elképzelhető, hogy változás lesz a személyi jövedelemadóban, ám lehetetlennek látszik a kormány rokkantnyugdíjasokat érintő terve is.

Szja-bevallás - Ezekre érdemes figyelni, ha pénzt akar látni

A jogosulatlan visszaigénylések megakadályozása érdekében a kiutalás előtt is ellenőrzi a személyi jövedelemadó bevallásokat a NAV, a Közép-magyarországi régióban eddig 142 millió forint szja jogosulatlan kiutalását akadályozta meg - közölte az adóhatóság. A bevallók több hibát követtek el a bevalláskor, például rosszul számították a szuperbruttót.

GKI: Óriásit zuhanhat a fizetésünk jövőre

A jövő évi adóváltozások hatására a nettó bér jelentősen csökken - olvasható a GKI blogján. Az elemzés rámutat, hogy a minimálbér nettó értékének megtartásához kb. 12 százalékos emelésre lenne szükség. 100 ezer forintos bruttó bérnél 7 százalékkal csökkenhet a nettó bér.

Megszavazták: jövőre jön a 16 százalékos szja

A magánszemélyek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal adóznak, miközben az adójóváírás megmarad, mértéke 2011-től csökken - többek között ez áll az Országgyűlés által kedden elfogadott jövő évi adó- és járuléktörvényekben.
Világgazdaság Piactér