termékenység

Egyedi válasz a kihívásra

Európa népessége a jelenlegi trendek szerint 2050-ig csaknem 100 millióval csökkenhet, miután a termékenység az 1950-es évekhez képest gyakorlatilag a felére csökkent, ami már a társadalmi fenntarthatóságot veszélyezteti.

Tizenöt éve még több volt a baba

Az Európai Unióban mintegy 40 ezerrel több, Magyarországon viszont ötezerrel kevesebb gyermek született 2015-ben a tizenöt esztendővel korábban regisztrált adatokhoz képest - hozta nyilvánosságra szerdán az Eurostat.

Franciaország az EU legtermékenyebb országa

Franciaország lakóinak száma 2017. január 1-én 66,9 millió volt, amely 265 ezres (0,4 százalékos) növekedést jelent egy év alatt. Ezzel továbbra is Franciaország az Európai Unió legtermékenyebb országa, jóllehet a lakosság növekedésének ritmusa egyre csökken - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) kedden közzétett adataiból.

Így fogy a magyar 1980 óta

2001 és 2016 között közel 270 ezer fővel, vagyis 10,5 százalékkal csökkent a szülőképes korú nők száma, amely nagyban meghatározta az ország népességének demográfiai csökkenését. A megváltozott korösszetétel mellett egy másik jelentős strukturális tényező, a szülőképes korú nők családi állapota is nagymértékben módosult: első házasságkötés 21,6 éves korról 29,6-re emelkedett 1970 és 2015 között.

ENSZ: Ingyen óvszerrel harcoljunk a klímaváltozás ellen

Az ENSZ népességi kérdésekkel foglalkozó szervezete úgy véli, a kormányzatoknak ingyenes óvszerrel és családtervezési tanácsokkal kellene lassítania a népesség növekedését, mert ezáltal csökkenthető a klímaváltozás.
1
Világgazdaság Piactér