TI

Minden párt gazdasági programja alaposan növelné a költségvetési hiányt

Az ellenzéki pártok által alkotott gazdasági programok egyértelműen növelnék a költségvetési hiányt – derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) Mit választunk? És ez mibe kerül? projektje alapján. Például az LMP programja 7,6, az MSZP-é 8,4 százalékra, míg a Jobbik programja 12 százalékra növelné a deficitet. A Fidesznek nincs megírt gazdasági programja (a megírt programmal bíró baloldali pártokat tömörítő Kormányváltásnak sem), így azt nem vizsgálták. A TI szerint a közpolitika és az állami intézményrendszer átláthatósága ma Magyarországon siralmas, az állami rendszer pedig nem képes ellenállni a korrupciónak, ami intézményesült már sok évvel ezelőtt.

Transparency International: Magyarország korrupt, és az is marad

A Transparency International idén is elkészítette a világ egyik legátfogóbb korrupciós felmérését, a Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI). A vizsgált 177-ből 123 ország (vagyis a vizsgáltak 70 százaléka) 50 pontnál kevesebbet ért el a 0-tól (nagyon korruptnak érzékelt) 100-ig (nagyon tisztának érzékelt) terjedő skálán a 2013-as Korrupció Érzékelési Index rangsorban. „Ez nagyon rossz eredmény” – mondta Huguette Labelle, a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes mozgalom igazgatóságának elnöke a szervezet székhelyén, Berlinben, aki szerint „a korrupció az országok többségében az állam működésének szinte minden megnyilvánulásában jelen van, megfertőzve a jogalkotást és a közhatalom gyakorlását.”

Nem védi jól az új törvény a korrupcióra bukkanókat a TI szerint

Elfogadta a parlament a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt. A Transparency International Magyarország (TI) szerint a törvény nem segíti a korrupció felszámolását, ráadásul nem védi kellően azt, aki korrupcióra bukkan, és azt bejelenti. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Közel tízmilliárdot terveznek a pártoknak és alapítványaiknak jövőre

A 2014-es büdzsé tervezetében közel tízmilliárdos támogatást terveznek a pártoknak és alaíptványaiknak, ezen belül 6 milliárdot a választási kampányra. A Transparency International szerint Magyarországon kiemelkedő korrupciós kockázat a pártok és a választási kampányok finanszírozásának az átláthatatlansága. A szervezet szerint, ha a pártok korrupt támogatást fogadnak el a választások során, akkor kormányra kerülve kénytelen lesznek közpénzből visszaosztani az őket támogatóknak, s ezért termelődik újra és újra a közbeszerzési korrupció is.

TI: a trafiktörvény bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte a mai napon a Transparency International Magyarország (TI), az atlatszo.hu újságíró portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület. A szervezetek az adatokat egyszerre kérték a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től – közölte a TI.

A TI levélben kéri Ádert, hogy ne írja alá az Alaptörvény módosítását

A Transparency International Magyarország mai napon levelet írt Dr. Áder János köztársasági elnök úrnak, melyben a korrupció ellen elkötelezett civil szervezett a legsúlyosabb aggályainak adott hangot az Alaptörvény módosítására irányuló, megszavazott törvényjavaslat miatt. A levelet változatlan formában közöljük.
Világgazdaság Piactér