trendek

Öt trend fogja alapjaiban átalakítani a járműipart

Öt trend forgatja fel az autóipart néhány éven belül, és ezekhez a magyar beszállítóknak is alkalmazkodniuk kell. Ha a következő években sikeresen felkészülnek a trend­váltásra, nyertesek lehetnek.

Még mindig új lakásokra éhezik a piac

Elmosódik, illetve időről időre leomlik az új lakások árazásának felső lélektani határa, amely már régen elhagyta a négyzetméterenkénti egymillió forintot.

Kiszolgáltatottan

A magyar gazdaság duális jellege ma szembeötlőbb, mint valaha. Pozitív növekedést csakis a versenyképes gépipari exportunknak köszönhetően érünk el az idén, miközben a belső piaci folyamattól függő szektorok pangása elhúzódni látszik. Az igazi gondot a recessziós félelmek bebetonozódása jelentheti, amelyet a svájci frank brutális erősödése is táplál, megroppantva a devizaadósságban úszó háztartásokat.

Jobban húz az export

A legfontosabb partnereink az átlagosnál kisebb veszteséggel élték túl a válságot

A jövő befektetési trendje: átrendeződés jön

Az elmúlt hetek visszafogott gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései után körvonalazódik, hogy a következő egy-két évben a világgazdaság mely országai, illetve szektorai lehetnek prosperálók. „Területileg a feltörekvő piacok fogják vonzani a legtöbb befektetőt, emellett pedig a nyersanyag típusú befektetések lesznek leginkább meghatározóak a következő időszakban” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Milyen lesz a lakáspiac jövőre?

Az idei év mindenképpen trendfordulóként értékelhető a lakáspiacon. Az értékesítés már év elejétől lelassult, és a remény, hogy a magyar piacot elkerüli a nemzetközi pénzpiaci válság, októberre szertefoszlott – áll az Otthon Centrum idei év piaci trendjeiről szóló összefoglalójában. A 2009-től életbe lépő, lakáspiacot érintő újdonságokat is csokorba gyűjtő Otthon Centrum szerint a jövő év minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd: a lakásminőség javítását célzó építési és energiahatékonysági előírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszűkülése.
1
Világgazdaság Piactér