Új Széchenyi-terv

Kifizetésre váró ezermilliárdok

Legalább heti 30 milliárd forintos kifizetési szintet kellene elérni az ország számára elérhető uniós források teljes lehívásához. A jelenlegi ütem azonban nem haladja meg a 20 milliárdot sem.

Kihat a pályázási kedvre a válság

Szombaton volt egy éve, hogy a kormányzat meghirdette az Új Széchenyi-tervet. Az uniós támogatásokon alapuló átfogó fejlesztési program első éve vegyesre sikerült. Felgyorsult az EU-pénzek kifizetése, és egyszerűsödött a pályázati rendszer, azonban mindkét helyen további előrelépésre van szükség. Az összképet rontja, hogy a gazdaság helyzete miatt a túlélő üzemmódban lévő vállalkozások nehezebben tudnak pályázni a számukra elérhető forrásokra.

Meddig tart még az építőipar hanyatlása?

Semmi jel nem utal arra, hogy megindult volna az építőipar kievickélése a válságból. A szakmai szervezet összegzése szerint még az idén sem kezdődik meg az ágazat felívelése. Az Új Széchenyi-terv keretében tervezett beruházási programok hatása csak később lesz érzékelhető.

Magyarország Európa fordítókorongja lehet

Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) tavaly nyári bemutatását követően beérkezett javaslatok alapján való átdolgozása során a félreérthető „tranzitgazdaság”-ból „közlekedésfejlesztési program”-má átkeresztelt fejezet is nagyon sok részlettel bővült.

Zökkenőkkel indult az Új Széchenyi-terv

A héten túljutott a félidején az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) 2011–13-as pályázati lehetőségeit bemutató országos kormányzati kampány. Óriási várakozás előzte meg az európai uniós és hazai forrásokra épülő konstrukciók, valamint a nemzeti programok közzétételét, és a rendezvények tanúsága szerint ez az érdeklődés azóta sem csökkent.

Kiszolgáltatottan

A magyar gazdaság duális jellege ma szembeötlőbb, mint valaha. Pozitív növekedést csakis a versenyképes gépipari exportunknak köszönhetően érünk el az idén, miközben a belső piaci folyamattól függő szektorok pangása elhúzódni látszik. Az igazi gondot a recessziós félelmek bebetonozódása jelentheti, amelyet a svájci frank brutális erősödése is táplál, megroppantva a devizaadósságban úszó háztartásokat.
1
Világgazdaság Piactér