vaklicit

Majdnem 700 gyógyszer lesz olcsóbb

Vérnyomáscsökkentők, nyugtatók és altatók, antidepresszánsok, antibiotikumok ára is csökken októbertől, átlagosan 13,4 százalékkal.

A kormány már az olcsó gyógyszerekkel is kampányol

A betegek hét, az egészségbiztosító pedig 28 milliárd forintot spórolt tavaly azzal, hogy a leggyakrabban szedett gyógyszerek gyártóit rendszeres árcsökkentési licitre kényszeríti. A szinte választási sikerpropagandaként tálalt adatok mellett a gyógyszercégek szerint azonban azt sem kellene elhallgatni, hogy ezzel együtt az elmúlt két évben összesen csaknem 900 készítmény veszítette el a tb-támogatását és ezzel a lehetőségét annak, hogy a betegek továbbra is olcsón jussanak hozzá.

Tényleg csökkentek a gyógyszerárak?

Az elmúlt hónapok során több ízben hallhattunk, olvashattunk a hazai gyógyszerek jelentős számú és mértékű árcsökkentéséről. Ezek a hírek többségében ugyan helytálló tényeket közöltek, de komplexitásában – kevés kivételtől eltekintve – nem vizsgálták az árcsökkentések szabályozási körülményeit és következményeit.

Vaklicit: fiskális szempontok miatt rombolják le a terápiákat?

Jogos lesz vajon a doktor félelme, aki úgy fakadt ki a minap: az íróasztal mellett ülő közgazdászok fiskális szempon-tok miatt verik szét az orvos-beteg kapcsolatokat, rombolják szét a jól felépített terápiákat? Csak később derül ki. Egyelőre annyi biztos, hogy újabb szóval gyarapodott az egészségügy szókincse: vaklicit.
1
Világgazdaság Piactér