Van Rompuy

Lépések Oroszország ellen

Oroszországgal felfüggeszti, Ukrajnával pedig elkezdi a tárgyalásokat a vízummentességről az Európai Unió. Erről is döntöttek a tagországok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyet a krízis miatt hívtak össze.

Harc az EU-pénzekért

Felül tudnak-e kerekedni nemzeti érdekeiken az uniós tagországok vezetői? Ez a tétje az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetéséről szóló, sorrendben a második brüsszeli csúcsnak, amely máris egy kellemetlen hírrel indul: a legújabb javaslat minden korábbihoz képest alacsonyabb összeget tartalmaz. A megegyezésre mégis megvan az esély, hiszen egy újabb kudarc az egész társaságra vethet rossz fényt.

Van Rompuy: Skócia gondolja meg

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint Skócia semmit sem nyerne azzal, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a szeparatizmus a múlté, a jövő szava az unió.

Berlin görög reformokat vár

A német pénzügyminiszter és külügyi kollégája közölte a görög pénzügyminiszterrel: Görögországnak a nemzetközi hitelprogramokhoz igazodó reformokat kellene végrehajtania.

Szorosabb integrációra készülnek

További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az integráció irányába Barroso bizottsági elnök szerint. Barroso bizottsági elnök és Rompuy uniós elnök két hét múlva ismerteti az elképzelést

Orbán megmondta, milyen növekedésösztönzést támogat

A pénzügyi stabilitás megteremtése és a gazdasági növekedés ösztönzése nem áll ellentétben egymással, a két célkitűzés nem vagylagos, hanem mindkettő szükséges - hangsúlyozta Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso, az Európai Tanács, illetve az Európai Bizottság elnöke az EU-országok csúcsvezetőinek csütörtök kora hajnalba nyúlt brüsszeli megbeszélése után.

EU: Folytatni kell a megszorításokat

A jelenlegi gazdasági helyzet alapján tovább kell folytatni az Európai Unióban a pénzügyi stabilitás és az államháztartási konszolidáció biztosítására irányuló erőfeszítéseket - szögezte le Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a jövő hétfőn rendezendő csúcsértekezletre küldött meghívólevelében.

Vasárnap dőlhet el az eurózóna sorsa

Vasárnapra hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsot. Az EU elnöke eredetileg péntekre tervezte a találkozót.
Világgazdaság Piactér