vasárnapi zárvatartás

Vasárnapi zárva tartás: megbukott a piaccá válási trükk

Gyorsan véget ért a boltzár kijátszására irányuló ügyeskedés. Nincs másfél hónapja sem, hogy egymás után derült ki, több magyar hátterű üzletlánchoz tartozó bolt is piaccá kívánta nyilváníttatni magát, hogy vasárnap is nyitva lehessen, mára azonban „meggondolták” magukat – három kivétellel, de ez a három alighanem valóban piacként is funkcionál, nem csak papíron az.

Lassul a forgalom növekedése

A vasárnapi zárva tartás hatása már halványan megjelenhetett a májusi kiskereskedelmi forgalomban, miközben az online pénztárgépek és a kínai piacok bezárásának fehéredési hatása felfelé húzza az adatokat. Az élelmiszer- és az üzemanyag-kiskereskedelem tavaly augusztus óta nem látott mélypontra került.

A kártyáknál is látszik a vasárnap

Éppen feleannyit vásárol a lakosság bankkártyákkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt – derül ki a MasterCard legfrissebb adataiból. A kártyatársaság kimutatása szerint a vásárlási szokások a hét többi napján is megváltoztak. Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a csütörtök lett az egyik új bevásárlónap.

A CBA visszautasítja, hogy köze lenne a vasárnapi zárvatartáshoz

A CBA közleményében utasította vissza a Baldauf Lászlóval a csütörtöki Heti Válaszban megjelent interjú "szándékos, rosszindulatú félreértelmezését", amely arról szól, hogy az üzletláncnak vagy bármilyen vezetőjének tevőleges köze lett volna a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának bevezetéséhez.

Rúgtak egyet a élelmiszerkisbolt-tulajdonosokba

A Népszabadság szerint iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hívja fel a figyelmet a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog. A kormányban ugyanis senkinek sem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó.

A KDNP örül az osztrák vasárnapi zárva tartásnak

A KDNP üdvözöli az osztrák alkotmánybíróság döntését, amellyel társadalompolitikai okokból elutasította az üzletek vasárnapi nyitva tartását akarók keresetét, megvédve a szabad vasárnapot - közölte Semjén Zsolt pártelnök csütörtökön az MTI-vel.

Mégis volt hatástanulmány

Megszólalt a hatástanulmény egy részét készítő cég, eszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium valóban megrendelt 2011-ben egy hatástanulmányt a vasárnapi boltbezárásokról.
Világgazdaság Piactér