vis maior

Megszűnt a személyszállítás a járhatatlan út miatt

Az Agria Volán egy időre megszűntette a személyszállítást a Vécs települést Feldebrővel összekötő úton, mivel az járhatatlanná vált. Vécsen egy júniusban alámosott út után november végén született döntés, hogy támogatást kaphatnak az önkormányzati vis maior keretből.

200 milliárd forintot előre kér a gazdáknak a kormány

A jövő évi agrártámogatások (SAPS) 80 százalékát – mintegy 200 milliárd forintot – előlegként még ebben az évben fizessen ki az Európai Unió - ezt kérte a kormány a vihar okozta belvíz-, illetve árvízkárokra való tekintettel.

A bankok 20 milliárdját kéri az Agrárkamara

Tekintettel a kialakult természeti károkra a magyar kormány a mezőgazdasági Kárenyhítési Alapot a banki extraadó terhére töltse fel 20 milliárd forintra, kezdjen tárgyalást a bankokkal a gazdálkodói hitelek átütemezésének lehetőségéről, a támogatott közraktározásról, a vidékfejlesztési miniszter pedig nyilvánítsa az országot vagy annak egyes területeit vis maior sújtotta területté – többek között ezekről a javaslatokról, illetve az uniós agrárpolitika jövőjéről tárgyalt a Magyar Agrárkamara elnöksége.

Vis maiorként ismerik el a viharkárokat

Az elmúlt időszak viharai, heves esőzési miatt országosan több tízezer hektár termőföld került víz alá, ezek a káresemények vis maiorként ismerhetők el, amennyiben a termelő bejelenti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) pénteken az MTI-vel.

Vulkánkáosz: az utazók csak az alap kártérítést kapják

Az Európai Fogyasztói Központ állásfoglalása alapján az izlandi vulkánkitörés miatti járattörlések vis maiornak számítanak. Ebben az esetben a légitársaság csupán a jegy árának visszatérítése alól mentesül. Ferihegyen eddig 40 járatot töröltek.
Világgazdaság Piactér