Yellen

Janet Yellen otthagyja a Fedet

Elhagyja Janet Yellen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kormányzótanácsát is, ha utódját, Jerome Powellt beiktatják.

Yellenre és Matolcsyra figyel a piac

A Fed szerdán záruló kétnapos kamatdöntő ülésén a legfontosabb kérdés, hogy tesz-e jelzést a kamatemelési ciklus a közeljövőben való folytatására. Nagy meglepetés lenne bármilyen lépés a döntéshozóktól.

Európa még igényli a jegybanki élénkítést

A vártnál kedvezőbb amerikai foglalkoztatási adat került napvilágra, ez meggyőzheti a Fed vezetőit, hogy jöhet a kamatemelés. Ellenben Európában a munkanélküliség kétszerese az amerikainak, és szükség van élénkítésre.

Janet Yellen a legbefolyásosabb

Janet Yellent, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nagy hatalmú vezetőjét választotta 2015 legbefolyásosabb személyiségének a Bloomberg hírügynökség. Barack Obama a hatodik, Angela Merkel a kilencedik helyre ért fel. Vlagyimir Putyin viszont a kilencfős szakmai zsűri megítélése szerint nem fért fel a Top 50 idei listájára.

Keynesi újjáéledés

Janet Yellen, egy keynesián közgazdász veszi át Ben Bernanke helyét a Federal Reserve élén februárban. A világgazdasági válságra adott kormányzati reakciók után nehezebben támadhatják a kritikusok Keynes követőit.
Világgazdaság Piactér