A fenntartható fejlődés legjobb gyakorlatait, valamint a jelen és a jövő kihívásait kezelő valós eseteket mutatnak be a december 1-jén online tartandó Global Impact 2021 – Bridging the Gaps (Globális lendület 2021 – a különbségek áthidalása), azaz a GIC 2021 keretében azok a vezető szakértők, akik az ENSZ fenntartható fejlődési célok megvalósításán dolgoznak világszerte. A rendezvényen 30 ország több mint 40 szakértője vesz részt, köztük kormányzati tisztviselők, nemzetközi szervezetek, vállalatok, civil szervezetek, fejlesztési intézetek és helyi szakértői közösségek képviselői. A konferencia egyik témája a bizalom és a jövő iránt felelősséget érző fiatalokkal folytatott együttműködés szerepe a globális kihívások és a fenntartható fejlődés kérdésének kezelésében. A GIC 2021-et a Roszatom, az ENSZ Global Compact, az Euronews hírcsatorna és a vk.com digitális partner támogatásával rendezik meg.

Az előadók olyan témákkal is foglalkoznak majd, mint az éghajlatváltozás, a és a tiszta technológiák, a társadalmi átalakulást segítő beruházások, a digitális szakadék és a nemek közötti egyenlőtlenség, az egyetemes hozzáférés az oktatáshoz, a tiszta vízhez és a higiéniához, valamint a szegénység és az éhezés csökkentése. Bemutatják a bolygó biológiai sokféleségének megőrzését szolgáló eszközöket, a jövő városainak koncepcióját, valamint az életszínvonalat javító programokat. A konferencia végén a fenntartható fejlődés 50 sikertörténetét és bevált gyakorlatát tartalmazó gyűjteményt állítanak össze.

Fotó: PAVEL LVOV / AFP

A GIC 2021 plenáris ülését Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója vezeti. Előadást tart az amerikai Leslie Dewan, az innovatív atomreaktor-technológiát fejlesztő RadiantNano társalapítója, Brenda Mwale, a Malawi Climate Leaders Network programkoordinátora, a német Gerd Leonhard, a The Futures Agency alapítója, Nora Berra volt francia egészségügyi miniszter; a szintén francia Sylvain Denoncin, a fogyatékkal élőket innovatív megoldásokkal segítő Okeenea cég elnök-vezérigazgatója, a török Tülin Akin, a török mezőgazdasági termelők számára létrehozott Tabit közösségi felület társalapítója.

Alekszej Lihacsov (cége közleményében) az esemény kapcsán elmondta: „lehetetlen megoldani az energetikai átállást és a környezetvédelmi kérdéseket a jelenlegi politikai koordináták között. Fel kell hagynunk azzal a leegyszerűsítő felfogással, amely szerint az energiaátállás csupán gombnyomás kérdése. Ez közös ügy. Többek között jelentős gazdasági számításokra és technológiai modellekre van szükség, valamint tudnunk kell, mennyi erőforrásra lesz szükség a kellő energiamennyiség előállításához. Jelen pillanatban fontos, hogy következtetéseket vonjunk le a COP26 csúcstalálkozó eredményeiből, és elvégezzük az itt kapott házi feladatokat, valamint összehangolt  gyakorlati lépéseket tegyünk.

Az ingyenes konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni: https://impactconference.global/