Energia

Magyarországon egyelőre nem kell aggódni a zaporizzsjai atomerőmű miatt, de a helyzet nem megnyugtató

Bár stabil a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsága a pénteki tüzérségi támadás után a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint, de teljesen elfogadhatatlan minden olyan cselekmény, amely e biztonság ellen irányul.

Azonnali fenyegetés nincs a zaporizzsjai atomerőműben a biztonságra nézve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előzetes értékelése szerint, amely a létesítményt pénteken ért tüzérségi támadásról rendelkezésre álló korlátozott mennyiségű adatok alapján született.

(FILES) In this file photo taken on April 27, 2022 shows a general view of the Zaporizhzhia nuclear power plant, situated in the Russian-controlled area of Enerhodar, seen from Nikopol. - Russian occupation authorities at Ukraine's Zaporizhzhia nuclear power plant said on August 7, 2022, a strike by Ukrainian forces damaged administrative buildings inside the complex. Zaporizhzhia -- Europe's largest atomic power complex that was occupied by Russia early in its offensive -- has in recent days been the scene of military strikes that have damaged several structures, forcing the shutdown of a reactor.
Fotó: Ed Jones / AFP

Az értékelést az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tette közzé, hangsúlyozva, hogy a magyar határtól minden működő ukrajnai nukleáris létesítmény több mint 300 kilométerre van. Közülük a legnagyobb a zaporizzsjai, amely bő 900 kilométerre fekszik a magyar határtól. A nagy távolság miatt egy esetleg bekövetkező veszélyhelyzet esetén sem várható olyan esemény, amely lakosságvédelmi intézkedéseket indokolna Magyarország területén.

Két távvezeték még működőképes

A hivatkozott, korlátozott mennyiségű adat az ukrán hivatalos tájékoztatáson alapul. Ebben az áll, hogy a támadásban megsérült az atomerőmű külső villamosenergia-ellátása, de két távvezeték még működőképes. Az atomerőmű három működő blokkjának egyikén a támadás a biztonsági rendszer működését váltotta ki, ezért lekapcsolták az országos hálózatról. A reaktorok nem sérültek, nem történt radioaktív kibocsátás sem, és nincs hír sérültekről. Viszont megsérült az erőmű üzemét támogató nitrogén-oxigén üzem és egy kiszolgálóépület. Bár a tűzoltók a keletkezett lángokat hamar megfékezték, az üzem további javításra szorul. Tüzérségi lövedékek csapódtak be a kiégett fűtőelemeket tároló létesítmény közelében is. Az ukrán tájékoztatás szerint szombat reggel a zaporizzsjai atomerőmű hat blokkjából kettő üzemelt, és a sugárzási szint normál volt.

Rafael Grossi elítél minden, az erőmű elleni cselekményt 

Az eset kapcsán Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója közleményt adott ki arról, hogy az atomerőműben a nukleáris biztonság és a védettség stabil és nincs azonnali fenyegetés, de a pénteki események az atomerőmű biztonságát garantáló és általánosan elfogadott hét alappillérből a pénteki incidens az elsőt, a másodikat, a harmadikat, a negyediket és a hatodikat megsértette.

A biztonság hét alappillére a következő:  

  • Meg kell őrizni a létesítmények fizikai épségét, legyen szó reaktorokról, fűtőelem-tároló medencékről vagy radioaktívhulladék-tárolókról.
  • Valamennyi biztonsági és védelmi rendszernek és berendezésnek mindenkor teljes mértékben működőképesnek kell lennie.
  • Az üzemeltető személyzetnek képesnek kell lennie teljesíteni biztonsági és védelmi kötelezettségeit, és jogtalan nyomásgyakorlás nélkül meghozni döntéseit.
  • Minden nukleáris telephelyen biztonságos külső hálózati áramellátást kell biztosítani.
  • Megszakítás nélküli kétirányú logisztikai ellátási láncokat és szállítást kell biztosítani a telephelyek esetében.
  • Hatékony helyszíni és telephelyen kívüli sugárzásfigyelő rendszerekkel, valamint veszélyhelyzeti készültségi és reagálási intézkedésekkel kell rendelkezni.
  • Megbízható kommunikációt kell biztosítani a hatósággal és másokkal.

A főigazgató kijelentette továbbá, hogy bármilyen katonai művelet, amely veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát vagy védettségét, teljes mértékben elfogadhatatlan és bármely áron el kell kerülni. Bármilyen katonai fegyverzet, amely a telephelyről vagy a telephelyre irányul, potenciálisan katasztrofális következményeket okozhat. A főigazgató felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák műveleteiket a telephely környezetében, és elítélt minden, az atomerőmű vagy annak személyzete ellen irányuló erőszakos cselekményt. Az ukrán személyzetnek, amely jelenleg orosz fennhatóság alatt dolgozik, biztosítani kell, hogy a saját vagy a létesítmény biztonságát veszélyeztető külső nyomás vagy fenyegetés nélkül végezhesse a feladatait.

Be kellene engedni a NAÜ küldöttségét

Az OAH felidézi, hogy a NAÜ az elmúlt hónapokban többször, de eddig sikertelenül kezdeményezte, hogy missziót küldjön a zaporizzsjai atomerőműbe, hogy biztonsági és fizikai védelmi rendszereket juttathassanak a helyszínre. Így ugyanis egyértelmű és független információt szerezhetnének a helyzetről, illetve a NAÜ biztosítéki ellenőrei alapvető ellenőrzéseket végezhetnének a telephelyen. A misszió létrejöttéhez szükség van az ukrán és az orosz fél közreműködésére is. A NAÜ folyamatosan kap biztosítéki adatokat a négy üzemelő ukrán atomerőműből, de a csernobili atomerőműből továbbra is csak részlegesen érkeznek információk. Ukrajna arról is tájékoztatott, hogy az ország tizenöt blokkjából tíz üzemel.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek