Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és az Északi-Áramlat-2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást – áll a Svédország és Dánia által az ENSZ-nek pénteken benyújtott hivatalos jelentésben. 

Seismograph, Seismograph and Earthquake - 3D Rendering
Fotó: Getty Images

A robbanások magnitúdóját a Richter-skála szerinti 2,3, illetve 2,1 fokozatúnak mérték, ami feltehetően több száz kilónyi robbanószernek felel meg

– áll a két skandináv országnak az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött jelentésében. A testület pénteken tart ülést a kérdésről Oroszország kérésére.

Valamennyi rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a robbanások szándékos cselekedet következményei

– írta a két kormány az ENSZ főtitkárához intézett levélben. Esetleges felelőst azonban nem neveznek meg. 

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre, két szivárgás Svédországhoz, a másik kettő pedig Dániához tartozó kizárólagos gazdasági övezetekben történt. Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és 2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik. 

A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét. A jelentés szerint várhatóan vasárnapra sikerül megszüntetni az Északi-Áramlat-1 szivárgásait.

A dán energiahivatal pénteken közölte: az Északi Áramlat-2-t üzemeltető cég tájékoztatása szerint várhatóan szombaton szüntetik meg a szivárgást ezen a gázvezetéken. 

A robbanásokat követően hatalmas mennyiségű metángáz került a levegőbe, amely az egész légtérben szétterjed idővel. A hatóságok négy szivárgást azonosítottak az Északi Áramlat két vezetékén, több kormány is azt állította, hogy a robbanások szándékos szabotázsakciók lehettek. Dánia becslései szerint a csövek vasárnapra kiürülnek. A metán a földgáz fő alkotórésze, kisebb mennyiségben a kőolajban is fellelhető, szerves anyagok rothadásakor keletkezik.