Energia

A Mol továbbra sem biztosít üzemanyagot a kis kutaknak

Ha nem javul a helyzet, decemberre az ársapka is fenntarthatatlanná válhat.

„Tájékoztatjuk, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnunk kellett az ellátási stratégiánkat, és 

a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tudunk dízelt és motorbenzint biztosítani Önöknek”

– olvasható a Független Benzinkutak Szövetsége által megosztott levélben, amelyet Mol küldött szét a kisebb töltőállomásoknak.  

20221019 KaposfőTankolás illusztráció.Kaposfői AVIA benzinkút
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A kis benzinkutak helyzete már régóta igen nehéz, hiszen a hatósági rendeletben meghatározott 480 forintos literenkénti üzemanyagár miatt jelentős bevételtől esnek el, ráadásul mivel egységes az ár, a versenyhelyzet is megszűnt, az autósok a legközelebbi és legkönnyebben elérhető nagy kutakat célozzák. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy újabb, immár a második hibára bukkantak a Mol százhalombattai finomítójában, a Dunai Finomítóban (DuFi). Nyomáspróbát végeztek, és eközben újabb csőrepedést tártak fel. Ez – különösen a jelenlegi helyzetben – súlyos probléma, mert azt vonja maga után, hogy a finomító üzembe helyezése nem lehetséges, amíg a hiba fennáll. 

A százhalombattai finomítóban lényegében a nyár közepe óta tovább nem halasztható karbantartás zajlik. Nem kis projektről van szó, a Mol történetének legkiterjedtebb nagyszervizét bonyolítja le. Ez két ütemben valósult volna meg. Az elsőben július 31. és szeptember 18. között a DuFi több üzemében is egyszerre végezték el az időszakos  ütemezett karbantartást, ami a százhalombattai finomító berendezéseinek biztonságos üzemmenetét, illetve élettartam-növelését szolgálta. 

Itt van minden, amit az üzemanyaghiányról tudni lehet

Olyat tapasztaltak az autósok, amit évtizedek óta soha: alig van üzemanyag az országban.

 


 

 

Mol üzemanyag energia
Kapcsolódó cikkek