A német Siemens Energy helyét minden bizonnyal a francia Framatome veszi át az új paksi reaktorok irányítástechnikájának leszállításában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban – írja az MTI a minisztérium közleményére hivatkozva.

Sürgős lenne már az az irányítástechnikai rendszer.
Fotó: Paks II. (nem végleges látványterv)

A tárcavezető az EDF francia energetikai vállalat elnök-vezérigazgatójával folytatott megbeszélése után felidézte, hogy a paksi beruházás szerződésmódosításait az Európai Bizottság nemrég jóváhagyta, így most felgyorsítható a projekt, amelyben a kormány növekvő francia jelenléttel számol.

A német kormány közbeszólt

„Az irányítástechnikai rendszert német–francia konzorciumnak szántuk, a német kormány nem engedi azonban a német cég részvételét, ezért minden bizonnyal a franciák fogják átvenni a helyüket az irányítástechnika szempontjából” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a turbinák szállítására megbízást nyert amerikai GE-t is francia vállalat vásárolta fel. Mindez azt jelenti, hogy a francia hozzáadott érték, részvétel, hozzájárulás a magyar nukleáris iparban rendkívüli mértékben meg fog nőni. 

Szijjártó szerint ez egybevág Magyarország érdekeivel, ugyanis Budapest és Párizs egy stratégiai ponton mindenképpen egyetért, ez pedig a nukleáris energia védelme.

A hír kapcsán kiemelendő, hogy egyelőre lehetőségről van szó, technikailag ugyanis kicsit rögös lehet az út a Siemens leváltása és a Framatome megbízásának kibővítése felé a projektben. Fel kell például bontani a szerződést a német céggel, vélhetőleg nem teljesítésre hivatkozva, de itt még semmi nincs sínen. 

Nem tűnik például kézenfekvőnek az sem, hogy a Framatome megkapja az új megbízást új tender nélkül is, pusztán tárgyalásos alapon.

Itt sok múlik a francia-német páros által korábban megnyert pályázat pontos tartalmán.

Arról egyébként, hogy a Siemens – a német politikai döntésnek eleget téve – vonakodik szállítani a paksi irányítástechnikát, Szijjártó Péter már a tavaly ősszel Szocsiban tartott Atomexpón is nyilatkozott. Azóta német részről nem történt előrelépés, a két 1200 megawattos atomblokkra viszont szükség van, ezért merült fel, hogy a Siemenst ki kellene váltani más társasággal. A Framatome kézenfekvő megoldás, de rajta kívül is lenne hová fordulnia Magyarországnak. 

A Világgazdaság szakmai forrása szerint azonban az sem lenne meglepő, ha a francia szállítóval folyó egyeztetésekre reagálva – a mai már nem az első – a német vezetés beadná a derekát, hogy le ne maradjon a paksi üzletről.