Az Europol bejelentette, hogy lekapcsolták azt a kábítószerkartellt, ami az európai kokainkészletek nagyjából harmadát irányította. A Sivatgi fény névre keresztelt hadművelet során 49 embert tartóztattak le hat európai országban – írta meg a BBC

europol
Fotó: Europol

Az elfogott 49 kartelltag között volt egy brit állampolgár, akit a szervezet vezetésével gyanúsítanak. A Sivatagi fény műveletet két évig tartó nyomozás előzte meg. 

Az akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le 

– közölte az Europol. A hadműveletben spanyol, francia, belga holland és az Egyesült Arab Emirátusok hatóságai működtek együtt.

Az akcióban elfogott kartelltagok között volt hat úgynevezett nagy értékű célpont. Ők a nemzetközi rendőrség által leginkább keresett személyek közé tartoznak.

A szervezet Dél-Amerikából Hollandián keresztül hozott be kábítószert Európába. A legtöbb tagot még 2021-ben fogták el, illetve idén november 8 . és 19. között is voltak letartóztatások.

Annyi kokaint foglaltak le a belga vámosok, hogy a szemétégetők nem győzik elégetni

Hatalmas mennyiségű kokaint foglaltak le idén a belga kikötőkben. A belga vámosok úgy számolnak, hogy csak az antwerpeni kikötőben az év végére összejön a 110 tonna lefoglalt kokain. A hatóságok attól tartanak, hogy a bűnszervezetek célba veszik a kikötői raktárakat a nagy mennyiségű drog miatt. A szemétégetőkben folyamatosan pusztítják a kokaint, de az infrastruktúra nem tud lépést tartani a mennyiséggel.

Az Europol a YouTube-csatornáján közzétett egy felvételt, amin a nyomozók olyan épületeket vizsgálnak át, ahol luxusautók sorakoztak. Az nem derült ki, hogy a vagyont lefoglalták-e. A felvételt a cikkünk végén megtekinthetik.

Az akció Spanyolországi részében majdnem sikerült elkapni a kartell vezetésével gyanúsított brit férfit, de ekkor még sikerült Dubaiba menekülnie. A szervezet vezetését innen folytatta. Itt végül elfogták. 

europol
Fotó: Tobias Arhelger / Shutterstock

A holland ügyészség jelezte, hogy kérték a férfi kiadását az Egyesült Arab Emírségektől, 

hogy a kábítószerkereskedelem és pénzmosás vádakat Hollandiában tárgyalhassák.

Egyre több a kokain Európában

Elemzők szerint az elmúlt évtizedben egyre nő a kokainhoz való hozzáférés Európában. A kokainhasználattal-, vagy birtoklással kapcsolatos bűncselekmények száma emelkedik a kontinensen. 

Becslések szerint 3,5 millió felnőtt fogyasztott kábítószert Európában az elmúlt egy évben.

A hónap elején a spanyol rendőrség razziák sorozatát hajtotta végre, amik eredményeként a valaha talált legnagyobb kannabiszszállítmányt fedezték fel. Az elfogott marihuánaadag körülbelül 1,1 millió növénynek felelt meg.