Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tartja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe. A brit távozás után tizenegy hónappal lejárt az átmeneti időszak is, amelyet a brexit feltételeiről szóló megállapodás biztosított az átállásra.

National March to Rejoin the EU in London
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az átmeneti időszak után, 2020. december 31-én Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így attól az időponttól megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is.

A brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál, valamint a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben arról, hogy a lakók hogy vélekednek a kilépésről.

Több mint háromszázezer munkavállaló hiányzik a brit munkaerőpiacról

Nagy-Britannia a G7-csoport egyetlen olyan tagja, ahol a foglalkoztatási ráta nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintjét.

A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott: egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból?

Az UnHerd által ismertetett adatok alapján a 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással.

Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Az UnHerd/Focaldata-felmérés megmutatta azt is, hogy sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a brexit iránti közhangulat a népszavazás óta.

A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 2016-ban 60 százalék voksolt a kilépésre, most a választásra jogosultak 54 százaléka értett egyet azzal, hogy hiba volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Ez megfelel az országos átlagnak: 

Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból, és a megkérdezettek mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy nem tartja hibás lépésnek a távozást az EU-ból.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a brexittel.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cégcsoport, a YouGov november végén elvégzett vizsgálatában szintén azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból.    

A YouGov hangsúlyozta: 

a brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya sosem nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.