Egyetlen év alatt megduplázódott a kereslet a Lockheed Martin Himars rakétatüzérségi rendszere iránt – derült ki a fegyvergyártó cég vezetőinek nyilatkozatából.

A Lockheed számára jó reklám fegyverrendszerük ukrajnai helytállása.
Fotó: Jam Sta Rosa /AFP

A Himarsot (High Mobility Artillery Rocket System), azaz nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszert a Lockheed Camdenben, az Egyesült Államokban gyártja, eddigi éves kapacitása 48 darab volt. Az orosz–ukrán háborúban való felhasználása nyomán jelentős mértékű pozitív sajtóvisszhangra tett szert, amit a potenciális megrendelők sem hagytak figyelmen kívül:

a Himars iránti kereslet megduplázódott, ezért bővíti kapacitásait a fegyvergyártó cég.

A gyártósoruk fejlesztése a vállalat közlése szerint nem kerül majd különösen nagy erőfeszítésbe, mivel egy beruházás során már előkészítették. A munkálatok után a gyártósor éves szinten 96 Himars rendszert lesz majd képes összeállítani.

Tavaly év elejéhez képest közel 37 százalékot erősödött a fegyvergyártó kurzusa

A Himars iránti kereslet már a háború megkezdése előtt növekedést mutatott: Lengyelország tavaly februárban leadott egy rendelést 18 darabra és további 468 darab rakétavető-platformra. Ezeket a már rendelkezésükre álló kamionokra szerelve a lengyelek maguk is össze tudnak állítani az eredeti rendszerhez hasonló rakétavetőket.

A Himarsokat 2010-ben állította hadrendbe az Egyesült Államok, darabjának ára 3,5 millió dollár körül alakul. A hétméteres szállítójárműre szerelt platformokról hat 227 milliméteres rakétát lehet elindítani, ezek precíz célzásra is alkalmasak. A rakéták akár hetven kilométerre is képesek elrepülni, 85 kilométeres óránkénti sebességgel haladva. 

A kilövést követően a rakéták élő GPS-adatokat követve garantálják a pontos célba érkezést, majd a célpont közvetlen közelébe érve, már a becsapódás előtt felrobbantják a tölteteiket, előre perforált repeszekre szétrobbantva őket – ezzel is növelik az általuk végzett pusztítás mértékét.

Ukrajna az amerikaiaktól 38 Himarsot kapott az orosz támadás elleni védekezéshez.