A Blokád március 22-én került fel a Netflix kínálatába, és jelenleg a legnézettebb film a streamingplatform magyarországi kínálatában – közölte a Nemzeti Filmintézet.

KÖBLI Norbert; LAJOS Tamás; TŐSÉR Ádám; Budapest, 2022. október 18.Tősér Ádám rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer és Lajos Tamás producer (b-j) a Blokád című film díszbemutatójára érkezik a Toldy Ferenc Gimnázium előtt Budapesten 2022. október 18-án. A film az 1990-es taxisblokád idején játszódik, központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.MTI/Kovács Anikó Budapest, 2022. október 18.
Tősér Ádám rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer és Lajos Tamás producer (b-j) a Blokád című film díszbemutatójára érkezik a Toldy Ferenc Gimnázium előtt Budapesten 2022. október 18-án. A film az 1990-es taxisblokád idején játszódik, központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.
MTI/Kovács Anikó
Fotó: Kovács Anikó / MTI

A Blokád készítői arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutatják az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát. Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Az operációjából lábadozó miniszterelnök megfontolt, de a demokráciáért végletekig küzdő személyiségét a kórtermében zajló válságkezelés és politikai összecsapások kereszttüzében látjuk kirajzolódni. Visszaemlékezésein keresztül pedig megismerjük Antall fiatalkorát, ötvenes évekbeli tanári működését és az 1956-os forradalomban vállalt szerepét is.

Életben maradnak a mozik? Ez a legégetőbb kérdés Hollywoodban

A jegyeladások száma jelentősen csökkent, a streaming elszipkázza a mozilátogatókat. A helyzet hasonló, mint a harmincas években, amikor a nagy gazdasági világválság idején szinte eltűnt a közönség. Azt a válságot túlélte a filmszínház, de mi lesz most?

A Blokád 2022. október 20-án debütált a magyar mozikban, és 

öt hétig a tíz legnépszerűbb alkotás között szerepelt. 

Az NFI adatai szerint a legnézettebb magyar filmdráma lett, a hazai alkotások közül csak a vígjátékokra váltottak többen jegyet. 

A Blokád a premier hétvégéjén a harmadik helyen szerepelt a magyar mozik nézettségi listáján, a második hétvégén már erre az alkotásra váltottak a legtöbben jegyet Magyarországon. A következő két-három hétben még az első tíz film között szerepelt, majd csak ezután apadt látványosabban az érdeklődés iránta. 

A Blokád a Box Office Mojo adatai alapján 

majdnem 99 millió forintot termelt a mozikban.

A filmhez a magyar állam másfél milliárd forint állami támogatással járult hozzá. Csaknem 58 ezer ember váltott rá jegyet, és 22 hétig volt műsoron a mozitermekben.