Philadelphia városvezetése bejelentette, hogy adománygyűjtést kezdenek egy próbaprogram elindításához, amelynek keretében havi 1000 dollár (több mint 350 ezer forint) készpénzes kifizetést kapnak bizonyos közösségekben élő kismamák. A városvezetés célja, hogy 2024 elején elindítsa a Philly Joy Bank kísérleti projektjét, hogy segítse csökkenteni a csecsemőhalandósági arányok faji különbségeit.

A város közlése szerint Philadelphiában a legmagasabb a csecsemőhalandóság a tíz legnépesebb amerikai város közül.

„A csecsemőhalandóság Philadelphiában megoldható válsághelyzet” – jelentette ki közleményében dr. Cheryl Bettigole egészségügyi biztos. Hozzátette, hogy az újdonsült szülők támogatása segít életben tartani a babákat. Az ország legszegényebb nagyvárosaként ez nem mindig könnyű, különösen a város azon részein, amelyeken a generációs szegénység és a rendszerszintű rasszizmus is jellemző. 

African American pregnant mother and her daughter.
African American mother and daughter smiling at home.
Fotó: Getty Images

A New York Post cikke szerint a csecsemőhalálozási arány (ezer élve születésre jutó halálozás) Philadelphiában 6,1 volt 2017-ben, ami magasabb, mint az Egyesült Államokban mért 5,8. Egy 2021-es városi jelentés megállapította, hogy 2013 és 2018 között a terhességgel összefüggő halálesetek 58 százaléka a fekete nőket érintette. 

Az újdonsült anyák várhatóan 18 hónapig kapják majd a havi támogatást, a jogosultsághoz a várandós nőknek évi 100 ezer dollárnál (35 millió forint) kevesebb bevétellel kell rendelkezniük. 

Philadelphia nem az első város, amely ilyen programot indít. New York 2021-ben kezdte el a Bridge Projectet, amely három éven keresztül havonta akár ezer dollárt biztosít kötöttségek nélkül.