Egy friss felmérés szerint a románok alig több, mint egyharmada tartja működő valóságnak az uniós tagállamok közötti jogegyenlőség elvét, 53 százalékuk úgy értékeli: az kevesebb jogot biztosít Romániának, mint amennyi kötelezettséget előír számára.

Romania, Bucharest, Exterior
Fotó: Walter Bibikow

A CURS közvélemény-kutató intézet március 10–20. között végzett, a román média által hétfőn ismertetett felmérésében a román uniós tagság előnyeit firtató kérdésnél a megkérdezettek 56 százaléka jelölte be azt a választ, hogy a tagságból csak egyeseknek származott előnyök, a románok többségének nem, míg 37 százalékuk vélte úgy, hogy a románok többsége profitált országa uniós tagságából.

Arra a kérdésre, hogy vajon az EU-nak több vagy kevesebb hatalommal kell-e rendelkeznie, mint a nemzeti kormányoknak, a válaszadók alig 13 százaléka válaszolta azt, hogy az uniónak kell „erősebbnek” lennie. 

28 százalékuk szerint egyforma erős jogosítvánnyal kell rendelkezniük, míg 46 százalékuk úgy véli: az EU-nál kevesebb hatalom kell összpontosuljon, mint a nemzetállami kormányoknál.

A több mint ezer válaszadó bevonásával végzett reprezentatív felmérés az energiaválsággal kapcsolatos román kormányzati intézkedések fogadtatását is mérte. A megkérdezettek 15 százaléka jelezte, hogy elégedett ezekkel, 2 százaléka, hogy nagyon elégedett, 46 százaléka elégedetlen, 34 százaléka pedig nagyon elégedetlen.

Arra a kérdésre, hogy milyen gondok orvoslását várja elsősorban az ország vezetésétől, a megkérdezettek 30 százaléka az életszínvonal, a bérek és a nyugdíjak témakörét jelölte meg, második legfontosabb teendőként pedig a válaszadók ugyanekkora arányban az az energiaárak és a közüzemi díjak problémájára várnak megoldást a döntéshozóktól.