A holland főváros első női polgármestere kitiltotta a marihuánát a piros lámpás negyedből. Amszterdamban a feszültség egyre nagyobb a rengeteg külföldi turista miatt, akik a drogok és a prostitúció miatt érkeznek a városba, a helyi lakosok életét pedig megnehezítik.

Fotó: Kenzo Triboulliard / AFP

Amszterdam polgármesterére, Femke Halsemára a lakosok nagy nyomást helyzenek a turizmus visszaszorítása érdekében – írta meg a Reuters. A bordélyházak, szexklubok és coffee shopok (marihuánát árusító kávézók) Hollandia legnagyobb turisztikai látványosságának számítanak. Azonban a drogfogyasztó külföldiek miatt a bűnözés egyre gyakoribb a holland városokban, amivel a helyiek nehezen tudnak együtt élni.

Egyre több európai ország legalizálná a marihuánát, az EU-nak ez nem tetszik

Csehországban ugyanolyan kategóriába sorolnák a marihuánát, mint a dohányt és az alkoholt, az előkészített törvényjavaslatok azonban nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak.

Femke Halsema ígértet tett arra, hogy 

javítani fog az amszterdami szexmunkások körülményein, illetve visszaszorítja a drog- és alkoholfogyasztást.

Egyeztetések zajlanak arról, hogy a drog- és szexturizmust kimozdítsák a fővárosból. Több település is szóba került, azonban egyetlen városban sem fogadnák szívesen a turistákat. Amszterdamban a csütörtökön életbe lépett szabályozás csak a piros lámpás negyedben tiltja a marihuánafogyasztást, vagyis a város többi részén továbbra is engedélyezett.