Nyolcvan éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv az angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 

Az első golyóstoll-szabadalmat már 1888-ban kiadták az Egyesült Államokban, s Európában is több feltaláló kísérletezett vele, ám ezek a tollak nem adagolták egyenletesen a tintát, és függőlegesen kellett tartani őket, ami írás közben nem túl kényelmes. A golyóstoll elve egyszerű: festékkel töltött csövecske végén egy forgó golyó juttatja a papírra a tintát, ezt a technológiát tökéletesítette és szabadalmaztatta Bíró László – írta a Múlt-kor történelmi magazin.

Az ötletet számtalan legenda övezi, ezeket maga a feltaláló oszlatta el önéletrajzi könyvében. A valóság prózai: újságíróként gyakran látogatta a nyomdákat, s a nyomdagépek rotációs hengereit látva jutott eszébe, hogy ezt kicsiben, egy írószerszámban is meg lehetne valósítani – tár fel részleteket a Múlt-kor összefoglalója. 

Az új íróeszköz gyorsan elterjedt a világon, az angol nyelvterületen ma is biro pennek, rövidítve birónak nevezik, a franciák BIC Cristal néven hozták forgalomba. A licencet 1945-ben az amerikai Eversharp és Eberhard-Faber cégek vették meg, de egy Milton Reynolds nevű üzletember már előttük elkezdte az engedély nélküli másolatok árusítását az Egyesült Államokban – írta az évforduló apropóján az MTI. 

Az első golyóstoll 1945. október 29-én került piacra New Yorkban 12 és fél dolláros (mai értéken nyolcezer forintos) áron, igaz, ez a verseny hatására néhány év alatt töredékére csökkent. Magyarországon a golyóstoll az 1960-as évektől terjedt el, a kisiparosok a betétek újratöltéséből és az elkopott golyók kicseréléséből csináltak üzletet. A golyóstoll ma is a legnépszerűbb írószer a világon.

Bíró második hazájában akkora tiszteletet vívott ki magának, hogy születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók ünnepe. Csaknem húsz találmánya volt, közülük többnek a tökéletesített változatát is szabadalmaztatta. Nevéhez fűződik egy palackcímkéző berendezés terve, egy fenolalapú műgyanták előállítására szolgáló eljárás és egy automata sebességváltó is, ahogy a golyóstoll elvén működő golyós dezodor szintén az ő találmánya.

Bíró László József 1985. október 24-én, 86 éves korában Buenos Airesben halt meg. A budapesti II. kerületi Cimbalom utca 12. számú házon emléktábla jelzi, hogy az volt az utolsó magyarországi lakhelye.