A kazahok visszavágnak Boratért

Gazdaság
Kazahsztán felálltja a Kazahsztán Információs Szolgálatot, hogy helyreállítsa azokat a károkat, amelyeket a Borat című film okozott az országimázsban.

A közép-ázsiai ország vezetői nagyon mérgesek, hogy a Sacha Baron Cohen készítette film olyan portrét fest Kazahsztánról, amely szerint a kazahok elmaradott, antiszemitizmustól elvakult, civilizálatlan emberek. A vígjáték egy kazah tévériporterről – Boratról – szól, aki az Egyesült Államokba utazhat. A civilizációban azonban kiderül, fogalma sincs, hogy kell használni a WC-t, lenézi a fogyatékosokat, minden lelkiismeret-furdalás nélkül gázolna halálra cigányokat, alakváltoztató gyilkosoknak tartja a zsidókat, s hazájában irtják a homoszexuálisokat. Az már csak hab a tortán, hogy a testvérével él nemi életet, s anyaszült meztelenül rohangál a szállodában. „A bizottságot azért alakítottuk meg, hogy ügyeljen a nemzetközi imázsunkra” – mondta a kazah külügyi szóvivő, Ilyas Omarov.


A Boratban elhangzik az is, hogy egy ENSZ felmérés szerint Kazahsztán a 98. leghumorosabb – vagyis az egyik leghumortalanabb – ország a világon. Ha sok mindenben túloztak is a közép-ázsiai országgal kapcsolatban a film készítői, ebben az egyben talán igazuk lehetett. AS Network

17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
14:57
Gazdaságpolitika

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő jelentette be, hogy elköltözik Londonból.
Világgazdaság Piactér