A kimaradás négy évre szól

Adózás | Gazdaság

Legkönnyebben feledékenység miatt lehet elbúcsúzni a nyugalom adójától, ugyanis évente, december 20-ig újra és újra be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál. Ha a belépéskor állított feltételek nem teljesülnek, a vállalkozás azonnal kikerül az adónemből. Aki pedig egyszer az egyszerűsített adózás felhagyására kényszerül, négy évig nem választhatja ismételten azt, még akkor sem, ha “csak” a bejelentkezést felejtette el megújítani.

Búcsút inthet a nyugalom adójának, akire adóhatósági ellenőrzés során számla-, illetve nyugtaadás elmulasztása vagy az ellenőrzés akadályoztatása miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Kizáró ok, ha a foglalkozás gyakorlásának feltételéül szabott igazolványokat, engedélyeket visszavonják, például megszűnik a kötelező kamarai tagság. Figyelni kell arra is, hogy 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést nem szerezhet olyan magánszemély, akivel a naptári évben nem állt tagi jogviszonyban a társaság. De a végelszámolási, felszámolási eljárás sem folytatható le az eva rendszerében. A bevételek folyamatos figyeléséről sem szabad lemondani, a 15 millió túlépése kizáró tényező.

Az utolsó evás évben a bevételeket korrigálni kell: az egyéni vállalkozóknál meg kell növelni az evába lépéskor meglévő készletekkel kapcsolatosan megállapított s eddig mint adóalapot nem növelő bevételként nyilvántartott összeggel. (VG)

Kevesebb felajánlás érkezett, az egyházaknak viszont több jutott

A legtöbb pénzt a Magyar Katolikus Egyház kapta, közel három milliárd forint értékben.

Mindig legyen tíz fillér a zsebedben

Török Zoltán nagypapája gazdasági alapvetése mentén tartja csúcson a soproni kosárlabdacsaptot. A cél a régi, ám most kénytelen meghúzni a nadrágszíjat.
Világgazdaság Piactér