A kimaradás négy évre szól

Adózás | Gazdaság

Legkönnyebben feledékenység miatt lehet elbúcsúzni a nyugalom adójától, ugyanis évente, december 20-ig újra és újra be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál. Ha a belépéskor állított feltételek nem teljesülnek, a vállalkozás azonnal kikerül az adónemből. Aki pedig egyszer az egyszerűsített adózás felhagyására kényszerül, négy évig nem választhatja ismételten azt, még akkor sem, ha “csak” a bejelentkezést felejtette el megújítani.

Búcsút inthet a nyugalom adójának, akire adóhatósági ellenőrzés során számla-, illetve nyugtaadás elmulasztása vagy az ellenőrzés akadályoztatása miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Kizáró ok, ha a foglalkozás gyakorlásának feltételéül szabott igazolványokat, engedélyeket visszavonják, például megszűnik a kötelező kamarai tagság. Figyelni kell arra is, hogy 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést nem szerezhet olyan magánszemély, akivel a naptári évben nem állt tagi jogviszonyban a társaság. De a végelszámolási, felszámolási eljárás sem folytatható le az eva rendszerében. A bevételek folyamatos figyeléséről sem szabad lemondani, a 15 millió túlépése kizáró tényező.

Az utolsó evás évben a bevételeket korrigálni kell: az egyéni vállalkozóknál meg kell növelni az evába lépéskor meglévő készletekkel kapcsolatosan megállapított s eddig mint adóalapot nem növelő bevételként nyilvántartott összeggel. (VG)

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér