Adózási csomag a multiknak

Gazdaság
Brüsszel útjára indította az adóügyi javaslatcsomagot, amelynek az a végső célja, hogy adófizetésre bírják a multikat.

Saját szavai szerint a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával akarja felvenni a harcot az Európai Bizottság azzal a javaslatcsomaggal, amelyben új intézkedéseket javasolnak az adóelkerülés megakadályozása érdekében. A 28 tagország adóügyi jogszabályainak összehangolásához szükséges uniós szabályozást az OECD által elfogadott globális standardok alapján dolgozták ki. Az adóelkerülés miatt több milliárd eurónyi adóbevételtől esünk el évente – figyelmeztetett a javaslatok ismertetésekor Pierre Moscovici gazdasági biztos. Ezt a pénzt közszolgáltatásokra vagy a munkahelyteremtés és a növekedés elősegítésére lehetne fordítani.


A Méltányos adózás címmel felvezetett csomagban a tagállamoknak szóló javaslatként szerepel az EU területén működő multikkal kapcsolatos adóügyi információk megosztása, és ajánlásként említik meg az adóegyezményekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését. A bizottság ugyanakkor jogilag kötelező erejű intézkedéseket is el akar fogadtatni a tagállamokkal a leggyakoribb adóelkerülési módszerek felszámolása érdekében.


A csomag három fő pillére az eredményes adóztatás biztosítása, az adózás átláthatóságának javítása és az egyenlő versenyfeltételek javítása. Az első pillér ismertetésénél a bizottság leszögezte: az alapelv az, hogy a vállalatoknak nyereségük keletkezésének helyén kell adót fizetniük. Mint ismeretes, az egész csomag kidolgozásának egyik fő oka az, hogy a nagyvállalatok annál a leányvállalatuknál szeretnek adót fizetni, amelyik a legalacsonyabb adókulcsot alkalmazó országban működik, vagy ahol jelentős kedvezmények érvényesítésére van lehetőség. Így fordulhat elő, hogy óriáscégek tíz- vagy legfeljebb százmilliós nagyságrendű adókat fizetnek sokmilliárdos profitok után, sokszor persze azért, mert egy-egy uniós ország ezt akár különmegállapodásokkal is lehetővé teszi, amint ez az egész kérdést újra előtérbe helyező LuxLeaks segítségével kiderült. (Oknyomozó újságírók 2014-ben szivárogtatták ki, milyen speciális megállapodásokat kötött Luxemburg az ott működő vagy bejegyzett multikkal.)


Az egyik mostani javaslat szerint minden EU-ország megadóztathatja majd a területén keletkezett profitot akkor is, ha azt más országban számolták el, feltéve, hogy ez utóbbiban az effektív adókulcs alacsonyabb, mint a profit keletkezési helyén alkalmazott kulcs 40 százaléka. A vállalatoknak működési területük minden országában közölniük kell majd a hatóságokkal pénzügyi adataikat, és ezeket az adott országok megoszthatják egymással. Az átláthatóság ezzel kétségkívül növekszik – kommentálták szakértők –, de ez még nem azonos a teljes nyilvánosságra hozatallal. Az országonkénti nyilvános jelentéstétel kérdését jelenleg külön vizsgálja a bizottság.

Vitatják a Google megállapodását

Az uniós javaslatok közzététele előtt jelentette be a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Angel Gurria, hogy a szervezet 31 tagországa megállapodott az adóelkerülés megakadályozását segítő információk cseréjéről, beleértve azt is, hogy egy multi mennyi adót fizetett. Ez éppen akkor került nyilvánosságra, amikor egyre nagyobb hullámokat ver az, hogy az Egyesült Királyság adóhatósága megállapodott a Google-lal az „elmaradt adókról”. Az internetes óriás 130 millió font megfizetésével tesz eleget a 2005 óta esedékes kötelezettségeinek – ezt sokan keveslik, Brüsszel jelezte, hogy szükség esetén vizsgálatot indít.


MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér