ASPERA: magyar nemzeti nap Budapesten

Gazdaság | Innováció

Budapesten találkoztak az Európai Asztro-részecskefizikai Kutatási Hálózatban (ASPERA – AStroParticle ERAnet) részt vevő 22 európai kutatás-fejlesztési szervezet képviselői, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) meghívására. Az Európai Unió által támogatott nemzetközi kezdeményezés célja az, hogy öszszefogja az európai asztro-részecskefizikai kutatásokat, és kidolgozza a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket.
A nálunk megrendezett ASPERA nemzeti nap egyik feladata az volt, hogy a projektben részt vevő szervezetek képviselői áttekintsék a közös stratégia végrehajtásának előrehaladását, és egyúttal tájékozódjanak a magyar asztro-részecskefizikai kutatások fő irányairól és eredményeiről. A budapesti program egyúttal lehetőséget biztosított a magyar kutatóknak arra is, hogy tapasztalatot cseréljenek a projekt külföldi résztvevőivel, és információt kapjanak az európai asztro-részecskefizikai fejlesztési elképzelésekről. Az asztro-részecskefizika az űrből érkező sugárzás vizsgálatával választ keres az univerzum keletkezésével, annak szerkezetével kapcsolatos alapvető kérdésekre. Ezek a kutatások rávilágíthatnak az univerzum döntő hányadát alkotó, közvetlenül nem észlelhető sötét anyag mibenlétére, a kozmikus sugárzás szerepére a csillagok, bolygók kialakulásában; ugyanakkor hozzájárulhatnak az anyagot felépítő elemi részecskék természetéről alkotott ismereteink bővüléséhez is.
Az ASPERA program a kapcsolódó kutatások európai szintű öszszehangolásában segítséget nyújt és lehetőséget ad az érintett szervezeteknek az információcserére, a kutatási források összehangolására, a kutatási eredmények szélesebb körű hasznosítására.
A budapesti tanácskozás egyúttal a mérlegkészítésre is alkalmat kínált. Az Európai Bizottság által, az EU 7. kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja keretében támogatott projekt (http://www.aspera-eu.org) megvalósítása 2008 szeptemberétől zajlik. VG

Renitens rekorderek

Gondolta volna, hogy pont Wimbledonban randalíroznak a legtöbbet a teniszezők? A VG.hu összeállításából kiderül, hogy kik, miért és milyen értékben kapták a tenisztörténelem legnagyobb pénzbüntetéseit.

Elindult a Debrecen és Szeged Plaza korszerűsítése

Együttesen kétmilliárd forintból modernizálják a két bevásárlóközpontot.
Világgazdaság Piactér