Az éneklés elősegíti jobb alvást?

Gazdaság

Elkezdődtek a klinikai vizsgálatok annak bizonyítására, hogy az éneklés valóban segíti-e a horkolással és a súlyosabb betegséggel, az apnoéval (OSA) küszködő emberek alvását.

A Royal Devon és Exeter Kórház fül-orr-gégész specialistája, Malcolm Hilton által vezetett kísérlet során, egy már korábban elképzelt és próba vizsgálaton átesett terápiát végeznek el klinikai keretek között.

Az Alise Ojay ének tanárnő által kitalált gyógymód lényege, hogy bizonyos énekgyakorlatok segítségével megerősítik a lágy szájpad és a torok felső részének izomzatát, ezáltal segítik a horkolás és légúti szűkület mérséklését, illetve megszüntetését.

Dr. Hilton most 60 krónikus horkolással és 60 enyhébb apnoéval küzdő páciens bevonásával szeretné az ének tanárnő elméletét megvizsgálni.

Emberek milliói szenvednek horkolástól vagy az OSA-tól.

A horkolás közvetlenül nem fenyegeti életünket, azonban kapcsolatba hozható a magas vérnyomás kialakulásával és a közúti balesetek okozásával.

Az OSA már sokkal nagyobb veszélyforrást jelent, a légút elzáródását okozva a mély alvás során. (BBC)

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
09:03
Gazdaság

Egyre több pénzt keresünk

A bruttó és a nettó keresetek júliusban egyaránt 13,1 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 12,6 százalékkal nőttek a KSH adatai alapján.
Világgazdaság Piactér