Az éneklés elősegíti jobb alvást?

Gazdaság

Elkezdődtek a klinikai vizsgálatok annak bizonyítására, hogy az éneklés valóban segíti-e a horkolással és a súlyosabb betegséggel, az apnoéval (OSA) küszködő emberek alvását.

A Royal Devon és Exeter Kórház fül-orr-gégész specialistája, Malcolm Hilton által vezetett kísérlet során, egy már korábban elképzelt és próba vizsgálaton átesett terápiát végeznek el klinikai keretek között.

Az Alise Ojay ének tanárnő által kitalált gyógymód lényege, hogy bizonyos énekgyakorlatok segítségével megerősítik a lágy szájpad és a torok felső részének izomzatát, ezáltal segítik a horkolás és légúti szűkület mérséklését, illetve megszüntetését.

Dr. Hilton most 60 krónikus horkolással és 60 enyhébb apnoéval küzdő páciens bevonásával szeretné az ének tanárnő elméletét megvizsgálni.

Emberek milliói szenvednek horkolástól vagy az OSA-tól.

A horkolás közvetlenül nem fenyegeti életünket, azonban kapcsolatba hozható a magas vérnyomás kialakulásával és a közúti balesetek okozásával.

Az OSA már sokkal nagyobb veszélyforrást jelent, a légút elzáródását okozva a mély alvás során. (BBC)

17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
14:57
Gazdaságpolitika

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő jelentette be, hogy elköltözik Londonból.
Világgazdaság Piactér