„Az EU-pénzek elköltésének módja az ország legnagyobb tragédiáját okozhatják”

Gazdaság

Ha a jelenlegi irányok, keretek mentén költi el az ország az EU-pénzt, akkor az Magyarország legnagyobb tragédiáját okozhatja – mondta Essősy Zsombor, a MAPI Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016 című konferenciáján.


„A GDP-növekedés motorjának számítanak az EU-támogatások. Nagyon jó lakmusz volt az első negyedév, hogy mi történik akkor, ha nem jön az EU-pénz” – mondta Essősy Zsombor. Mint ismert, az első negyedévben az előző három hónaphoz képest 0,8 százalékkal esett a GDP.


Az EU-támogatásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pénzek piactorzító hatással is bírhatnak. „Ha egy faluban egy pékség fejlesztésre adnak EU-támogatást, akkor a falu régebbi péksége valószínűleg be fog zárni, hiszen ugyanarra a piacra termelnek mindketten” – említette példaként. Ily módon szerinte tőkeátcsoportosítás történik EU-s pénzzel. „Ne ez legyen a cél” – mondta.


Továbbra is gondként jellemezte, hogy a pályázatok értékelése elhúzódik, hosszú az átfutási idő. Elviekben a beadás után 30 nappal döntenek a pályázatokról, de a valóság az, hogy most is találkozott olyan pályázattal, ahol közel egy év után döntöttek. „Őszinte beszéd lenne fontos, hogy nem tudjuk tartani a határidőket” – mondta.


Jó iránynak véli, hogy a mostani ciklusban előtérbe kerülnek a támogatásokat hitellel ötvöző kombinált termékek. „Kérdéses viszont, hogy jó irány-e az, hogy most szinte csak feldolgozóipari cégek juthatnak EU-támogatáshoz” – mondta. További kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a mostani ciklusban a források lehívásának gyorsasága került előtérbe (a kormányzat 2017 nyarára minden kiírást megjelentetne, 2018 végére pedig minden EU-pénzt kifizetne) szemben azzal, hogy jó helyre mennek-e majd a támogatások.


Kiemelte: az ipar fejlesztése mellett a képzésre radikálisan több támogatás kell, hogy Magyarország a versenyképességet radikálisan növelni tudja az elkövetkezendő években.


„Ha a jelenlegi irányok, keretek mentén költjük el az EU-pénzt, akkor az Magyarország legnagyobb tragédiáját okozhatja” – mondta. Emiatt szerinte érdemes lenne átgondolni a jelenlegi irányokat, hiszen még alig fizettek ki támogatásokat a ciklusban.

12:03
Gazdaság

Németország
Uniós szolidaritást sürget a kancellár

Az üzleti bizalom romlása ellenére 0,7 százalékkal nőhet majd az első negyedévben német gazdaság.
07:43
Gazdaság

Lakberendezés
Vidéken is nyílhat hamarosan IKEA-áruház

A 2017-es pénzügyi évben 61 milliárd forint feletti forgalmat elérő IKEA Magyarország egy kisebb alapterületű vidéki üzlet nyitását is mérlegeli.
Világgazdaság Piactér