Beolvasztanák a NAV-ot a kormányhivatalokba

Gazdaság
Nem cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tulajdonképpeni megszüntetésével, illetve kormányhivatalokba olvasztásával járna az új adóeljárási rend.

A Népszabadság szombaton számolt be az új tervekről, amelyek szerint a tervezett adóreform egyik elemeként a kormányhivatalokhoz telepítenék az ügyintézést és az elsőfokú eljárások jelentős részét, a másodfokú adóeljárást pedig a bíróságokra bíznák (a hivatal helyett).


A nemzetgazdasági tárca a Világgazdaság kérdésére válaszolva ugyan nem erősítette meg az információkat, ám nem is cáfolta azokat, mondván: a kormány minden lehetőséget megvizsgál. Tulajdonképpen korainak mondták a szervezeti leírást. Annyit közöltek: álláspontjuk szerint „az adózást, az adóeljárást, az adó- és vámhivatal adózóval mint ügyféllel való kapcsolatát új alapokra kell helyezni”.


Ebben az első lépést jelenti az adózás újraszabályozása, amelyen „piaci és adóhivatali szakemberek bevonásával” most is dolgoznak. A NAV szervezeti struktúrájának kialakítása a második lépés – szól az NGM válasza, amely szerint a végleges struktúrának az új adóeljárás által lefektetett szabályokhoz kell majd igazodnia.


A kormány törvényalkotási programjában októberi benyújtási határidővel található meg az adózás rendjéről szóló törvény, és – részben ehhez kapcsolódóan – az adóhivatal jogállásáról szóló jogszabály. Igaz, ez utóbbinál csak a hivatalnál alkalmazott életpályamodell bevezetése szerepel indokként, ám a kormányzat már többször kifejezte: ennél nagyobb átalakításokra gondol. Ezt jelzi, hogy a törvényalkotási programban a módosítás terjedelmét „nagy” jelzővel látták el, ami szintén arra utal: nem csupán a fizetések emelését lehetővé tevő életpályamodell bevezetéséről van szó.


A tervezett átalakítások és az életpályamodell bevezetésének csúszása, az alacsony fizetések és az emiatt távozók nagy száma együttesen vezetett Vida Ildikó NAV-elnök lemondásához is. Ezzel vált nyilvánvalóvá a hivatal és az adóhatóság konfliktusa, a tervezett átalakítás ugyanis a hivatal vezetése szerint szakmailag elfogadhatatlan.


Így például a kormányhivatalokhoz telepített adóügyintézés járási szintű szervezetet jelent, amit viszont könnyű nehéz helyzetbe hozni a cégek folyamatos átköltöztetésével (ilyenkor ugyanis csak az iratok vándorolnának). A bíróságok ráadásul nem feltétlenül bírnak ennyi ügyet kezelni, miközben a szakembergárda is hiányzik ezen a területen.

Négy fő pillére lesz a jövő évi költségvetésnek

Varga Mihály szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után járványügyi készültségre állnak át.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.
Világgazdaság Piactér