Bírósági szakaszba léptek a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások

Gazdaság | Gazdasági Hírek
Az Európai Bizottság a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt fordult az Európai Bírósághoz.

Az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság (EB), a harmadik szakaszba léptetve ezzel egyszerre a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, júliusban kötelezettségszegési eljárást indított az EB Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. Az EB értékelése szerint a jogszabály indokolatlan „beavatkozást” jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság terén, illetve a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően is aggályokat vet fel.

Emellett a testület úgy vélte, hogy a törvény „indokolatlanul és aránytalanul” korlátozza a tőke szabad mozgását, azáltal, hogy Brüsszel szerint az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, és komoly adminisztratív terhet jelentenek az érintett szervezetek számára.

A bizottság azt is kifogásolta, hogy a törvény értelmében a civil szervezeteknek az adományozók személyét és a pontos összeget is közzé kell tenniük, és Brüsszel szerint a törvény nem teremt megfelelő egyenesúlyt az átláthatóság igénye és az adományozók és kedvezményezettek személyes adathoz és magánélethez fűződő jogai között.

Ugyancsak újabb szakaszba lépett a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított jogsértési eljárás. A módosított törvény ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban – közölte júliusban a testület.

Még júniusban indult kötelezettségszegési eljárás hazánk ellen, amiért az elutasította a 160 ezer menekült befogadásáról szóló kvótamechanizmus keretében való menedékkérők befogadását – jelentette be Dimitris Avramopoulos migrációért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos. Hasonló büntetést kapott hazánkon kívül Lengyelország és Csehország is.

14:52
Gazdaság

Argentína az IMF mentőcsomagjára szorul

A legtöbb, amit Mauricio Macri argentin elnök tehet országa gazdaságáért, hogy folytatja a megkezdett reformlépéseket, és egy aránylag nagy IMF-hitelcsomaggal megnyugtatja a piacokat.
11:07
Gazdaság

Veszprém több mint százmilliárd forintnyi beruházásra készül

Elfogytak az ipari területek Veszprém környékén, ezért egy 12 milliárd forintos beruházás keretében alakítanak ki új iparterületet a szentkirályszabadjai repülőtér mellett.
Világgazdaság Piactér