Concorde: 305 forintos euró az év végén

Gazdaság

Magyarország viszonylag jó gazdasági környezetben van, idén 2 százalék körüli ütemben növekedhet, miután az EU-források kiesését a családi otthonteremtési kedvezmény és az alacsony tavalyi bázist bizonyosan meghaladó agrártermelés kompenzálhatja – közölte Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletág vezetője. Az idei költségvetésben lévő 300-400 milliárd forintnyi mozgásteret a kormány adósságcsökkentésre, új programok finanszírozására fordíthatja, miután valószínűleg nem csökkenti 2 százalék alá a központi büdzsé GDP-arányos hiányát.


Samu nem számít az infláció jelentős gyorsulására, mivel még nincs bérnyomás, a hazai munkaerőpiac még nem olyan szűk. Szerinte az államadósság idén tovább mérséklődhet, akár 73-74 százalékra is, mert függőben van 550 milliárd forintnyi uniós támogatás, emellett az euró-dollár árfolyam kedvező irányú változása is jól jöhet. A forintot a jó makrogazdasági adatok alapján alulértékeltnek tartja, ezért – hacsak nem romlik el a nemzetközi befektetői hangulat – arra számítanak, hogy 2016 végére egy euró a mostani 314-315-tel szemben már csak 305 forintba kerül majd.

17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
14:57
Gazdaságpolitika

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő jelentette be, hogy elköltözik Londonból.
Világgazdaság Piactér