Csomagküldők előnyben

Adózás | Gazdaság
Kihasználhatják az országonként eltérő áfamértéket azok, akik távolsági értékesítésben "utaznak". Bizonyos érték-határ - általában 35 ezer vagy 100 ezer euró felett - az eladó dönthet: saját, vagy a vevő országának áfáját fizeti meg.

Nem csak a csomagküldő szolgálatokat és a vásározókat érinti az a lehetőség, mely alapján megspórolható az unió más tagállamának adórendszere alá való bejelentkezés. Távolsági értékesítésnek nevezzük azt a formát, amikor az eladó a közösség más tagállamába eljuttatott terméket nem áfaalanynak értékesíti. Ebben az esetben az eladónak keletkezik adókötelezettsége. A legtöbb ország 35 ezer euróban szabta meg azt a határt, ameddig “büntetlenül”,

vagyis a nemzeti adórendszer alá való bejelentkezés nélkül engedélyezi, más tagállamban adózó adóalany ilyen tevékenységét. Az adókötelezettségét akkor nem kell a célországban teljesíteni, ha a nem áfaalanyok részére teljesített értékesítés adó nélkül számított összesített ellenértéke a tárgyévben és az azt megelőző évben nem haladta meg a vevő tagállama által erre az esetre meghatározott értékhatárt.

Magyar eladókra ilyenkor az értékesített termék megfelelő magyar áfakulcsa szerinti adó (5, 15 vagy 25 százalékos áfakulcs) vonatkozik, a 0465/650-es áfabevallás megfelelő belföldi értékesítési sorában kell szerepeltetni annak adatait. Tekintettel arra, hogy ez az értékesítés nem minősül az áfatörvény alkalmazásában közösségen belülinek, ezért az összesítő nyilatkozatban erről nem szerepeltetendő adat. Az értékesítést kötelező számlával (egyszerűsített számlával) bizonylatolni, amelyben a belföldi áfakulcsot kell feltüntetni.

Amennyiben az értékesítő adóalany eladásai meghaladják a célország értékhatárát, az értékesítőnek kötelező a vevő tagországában (a célországban) adóalanyként bejelentkeznie. Az adóalanynak lehetősége van arra is, hogy választása alapján ezen ügyleteket terhelő adókötelezettségét akkor is másik tagállamban teljesítse, ha nem haladja meg az ott kijelölt értékhatárt. Erre valószínűség szerint akkor kerít majd sort az eladó, ha a célországban alacsonyabb adóterhelés vonatkozik árujára. A magyar illetőségű áfaalanynak akár választása, akár értékhatár-túllépése miatt teljesíti adókötelezettségét másik tagállamban, ezt a tényt az értékhatár túllépését követően 15 napon belül be kell jelentenie a hazai adóhatóságnak is. Ezen választásától a választást követő két naptári évig nem térhet el. (A kérdéses értékesítések ilyenkor a belföldi áfa területi hatályán kívül kerülnek, és arról a célországban kell bevallást benyújtani és áfát fizetni, és az értékesítésről kiállított számlában is a célországnak megfelelő hozzáadott értékadót kell szerepeltetni.)

Magyarországon jelenleg 35 ezer euró a határ, az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalany Magyarországon eddig értékesíthet belföldi közösségi adószámmal nem rendelkező személynek, szervezetnek úgy, hogy nem jelentkezik be magyar áfa alá. (Ebben az évben az értékhatárt időarányosan kell figyelembe venni, az átszámítást pedig a csatlakozás napján érvényes MNB-árfolyamon kell elvégezni.) Értékhatár el nem érése esetén is választható a belföldön történő adózás. Ha az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalany akár értékhatár-túllépés, akár választás alapján teljesíti ezen ügyletei után belföldön az adókötelezettségét, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon köteles bejelentkezni az állami adóhatóság észak-budapesti igazgatóságához.

Kiderült, hol a legdrágább a mozijegy a világon

Egyes országokban a hagyományos és a 3D-s filmek közötti jegyárak akár több, mint 30 százalékkal is eltérhetnek egymástól.

Az ekhós nehezen kap babavárót

Több olyan visszajelzés érkezett a Világgazdasághoz, amely szerint az ekhós adózási forma fennakad a pénzintézeteknél hitelbírálatkor.
Világgazdaság Piactér