Déli irányt vehet a Mol

Gazdaság
A BÉT „vezető négyesének” technikai képe jelenleg eltérő. Legpozitívabb talán a Magyar Telekom, míg a Mol és a Richter inkább „déli” irányt vehet, az OTP pedig nem biztos, hogy győzi erővel a további emelkedést.

Az elmúlt két hét pozitív hangulatban telt a számunkra meghatározóbb tőzsdéken, bár New York az utóbb hét zárását tekintve inkább már csak a szint tartására volt képes, az energia kicsit elfogyott. A heti bázisú grafikonra tekintve azt láthatjuk, hogy az S&P 500 index emelkedő trendben mozog, így elsődlegesen továbbra is emelkedésre számítunk. A trend megtartásába azonban még beleférne és jót is tenne a legutóbbi történelmi csúcspont visszatesztelése, afféle bázisként, biztosítékként egy korrekció esetére. Egyébként 6-8 hetes távon a Fibonacci korrekciós szintek alapján 2210 közelében alakulhat ki az emelkedés során a következő ellenállás.


Egy visszaesés során, ahogy említettük, a korábbi csúcspont jelenthet akadályt, amit a 2100-as, illetve a 2042-es szintek követnek. Időközben a német DAX heti bázisú grafikonján ismét a 2011-ben indult emelkedő trendje fölé emelkedett, egyúttal elérhető közelségbe került a 2015 második negyedévének elején indult csökkenő trend megtörése is. Utóbbit 10 470 feletti zárásokkal jelezné a jegyzés. Ezt követően az emelkedés relatíve korlátos lehet, miután 10 730 közelében ellenállás következhet. Szinte ugyanitt húzódik a jelenlegi emelkedő trendcsatornájának felső széle. Ha a kurzus nem tud kitörni a csökkenő trend alól, akkor 9800 közelébe történő visszaesésre számíthatunk, amit 9500 követhet 6-8 hetes távon.


Eközben a Budapesti Értéktőzsde vezető papírjainak árfolyammozgását összesítve mutató index tovább tudott emelkedni, és a 27 560-as ellenállás fölé jutott, illetve ott próbál bázist építeni. Ha a bázisépítés sikeres, vagyis továbbra is a korábbi ellenállási szint felett látunk zárásokat, akkor további emelkedés tanúi lehetünk. Az emelkedés akadálya ekkor a legutóbbi csúcs szintje (28 100), illetve egy korábbi csúcsból (28 429) származó ellenállás lehet. Amennyiben a BUX a támasz alatti zárásokat mutatna, akkor 27 055, majd 26 242 közelébe történő visszaesés következhet.


A Mol jegyzése elérte 2015 januárja óta tartó trendcsatornájának felső szélét. Az idén márciusi és a legutóbbi csúcspontok között 1250 pont emelkedés zajlott le, azonban ezt az RSI indikátor értéke nem követte (86,79 vs. 64,72). A kialakult divergencia alapján inkább arra számíthatunk, hogy az árfolyam lefelé fordul a jelenlegi szintekről. A folyamat során 17 243, illetve 16 700 szolgálhat támaszul. Utóbbi letörése egyúttal az idén január óta tartó emelkedés trendjének megtörését is jelentené. Ha a jegyzés mégis felfelé mozdulna, akkor a 17 775-ös, illetve a 18 300 ellenállások állíthatnák meg az emelkedést. Az, hogy a hosszabb távú emelkedő trendcsatorna felső széle és a másodlagos emelkedő trend egy egyre szűkülő területre szorítja a jegyzést, szintén inkább negatív jel, az előbb-utóbb bekövetkező csökkenésre utal.


Az OTP Bank árfolyamának jegyzése vissza tudott emelkedni a 6867-es ellenállás közelébe, ezzel betöltve a 6638–6753 között korábban hagyott rést. Az említett szintre való visszatérés azonban folyamatos forgalomcsökkenéssel járt együtt, így azt gondolnánk, nem feltétlenül lesz ereje a kurzusnak átlépni az említett ellenállást. Ha ez mégis sikerül, akkor a 7400-as korábbi csúcsig potenciális ellenállásokkal sűrűn tarkított út vezet. Ha a jegyzés az ellenállási szint alatt marad, akkor várhatóan két lépcsőben megközelíti azt a korábbinál kisebb meredekségű trendvonalat, amelyhez mint minimális emelkedési ütemhez a befektetők az elmúlt év augusztusa óta igazítják a bank részvényeinek árfolyamát.


A Richter Gedeon esetében a jegyzés egyelőre nem tudott tartósan a korábbi történelmi csúcsszint fölé emelkedni. Ha ez sikerülne is, az aktuális trendcsatorna felső széle viszonylag közeli korlátot szabna az emelkedésnek. Az RSI rajzolata jelenleg szintén inkább a csökkenést támogatja. Arra számítunk, hogy a kurzus 5700 közelébe csökken, vagy betölti az 5557–5580 között maradt rést.


A Magyar Telekom kurzusa várhatóan ismét átverekszi magát a 449 közelében lévő ellenálláson, miután olyan háromszög területén mozog, amelyből a kitörés a vízszintes oldal irányába történik, amely esetünkben az említett ellenállással esik egybe. Ha a kitörés megvalósul, akkor a jegyzés 455 közelébe emelkedhet, majd betöltheti a 458–463 közelében maradt rést. Ha a kurzus letörné az említett háromszög egyik oldalául szolgáló emelkedő trendet, akkor a jegyzés 433 közelébe eshet vissza.

12:03
Gazdaság

Németország
Uniós szolidaritást sürget a kancellár

Az üzleti bizalom romlása ellenére 0,7 százalékkal nőhet majd az első negyedévben német gazdaság.
07:43
Gazdaság

Lakberendezés
Vidéken is nyílhat hamarosan IKEA-áruház

A 2017-es pénzügyi évben 61 milliárd forint feletti forgalmat elérő IKEA Magyarország egy kisebb alapterületű vidéki üzlet nyitását is mérlegeli.
Világgazdaság Piactér