EU-s azonosító a kereskedéshez

Adózás | Gazdaság
Nem előny, hanem feltétel az EU-s adóazonosító azoknak a cégeknek, amelyek más tagállambeli partnerekkel kereskednek. Az adóazonosító helyes használata biztosítja, hogy a vásárló a saját országában érvényes áfát fizesse meg. Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az uniós azonosító bizonyos adminisztrá-ciós kötöttségekkel is jár.

A közösségi (uniós) adószám Magyarországon a HU előtagból és a korábbi adószám első nyolc számjegyéből áll, birtokában és használatával érvényesül a célországi adózásként ismert európai uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg.

A közösségi adószám igénylése nem az adóalany választásától, akaratától függ. Azoknak van rá szükségük, akik áfatörvény hatálya alá tartoznak. Csak abban az esetben tudnak áfa felszámítása nélkül exportálni az EU többi tagállamába, ha a külföldi vevő rendelkezik uniós áfaszámmal.

Érdemes jól leellenőrizni a partner áfaszámát, mert ha a vevő valójában nem rendelkezik ilyennel, akkor az eladónak utólag akkor is meg kell fizetnie a magyar szabályok szerinti áfát, ha eredetileg áfamentesen értékesítette áruját. Vásárláskor is szükség van az uniós azonosítóra. Más EU-tagállambeli illetőségű adózótól való termék vagy szolgáltatás beszerzése esetén ez a feltétele annak, hogy az eladó ottani áfa felszámítása nélkül értékesítse termékét.

Az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett adóalanyok kötelesek közösségi adóazonosítót igényelni, ha az Európai Közösség más tagállamában működőtől terméket szereznek be, közösségi adóalanyok részére terméket értékesítenek, vagy a közösségi adóalanyoktól az áfatörvényben részletezett szolgáltatást vesznek igénybe, vagy részükre ilyen szolgáltatást nyújtanak.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás, illetve igénybevétel esetén csak az általános forgalmi adóról szóló törvényben részletezett szolgáltatásoknál kötelező közösségi adószámot kérni.

A már működő, de közösségi adószámmal nem rendelkező áfaalanynak is előzetesen be kell jelentenie, ha más tagállambelivel adóalannyal kíván kereskedelmi kapcsolatot létesíteni. Az adóhatóság a bejelentés alapján állapítja meg az azonosítót, melyet a továbbiakban a közösségi kereskedelemmel összefüggő minden iraton fel kell tüntetni.

Az áfaszámnak nemcsak a kiváltása, de megszüntetése is viszonylag egyszerű folyamat. Az adóhatóság az adózó kérelmére a bejelentés napjával adóév közben is törli az adózó közösségi adószámát, ha bejelenti, hogy megszüntette kereskedelmi kapcsolatát a más tagállamba tartozóval.

Nagy lehetőség előtt áll a TAO-generáció

Eddig 200 milliárd forint került az amatőr és hivatalos klubokhoz a TAO-rendszeren keresztül, érdemben segítve az utánpótlásképzést.

Jamie Oliver bezárja éttermeit a Brexit miatt

Csődeljárás elé néz több étteremlánc és acélipari vállalat is Nagy-Britanniában, a vezetők a Brexit körüli bizonytalanságot okolják.
Világgazdaság Piactér