Eva: akkor most megéri?

Adózás | Gazdaság
Hétszázezer kisvállalkozás gondolja meg az elkövetkező időszakban, hogy jelentkezzék-e a januártól induló, új adózási formára. Közülük 71 ezer fog igennel dönteni. Hogy ön mit választana, abban segítenek a következő kérdések.

Amennyiben vállalkozása megfelel a törvényi feltételeknek, érdemes az öt kérdésre válaszolnia az áttérés előtt:

>> 1. Az idei gazdálkodásának tükrében megérte volna eva szerint adóznia?

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének számításai szerint azoknak a vállalkozásoknak éri meg a nyugalom adója, akiknek költséghányada a 70 százalékot nem haladja meg. Aki tehát bevételeihez viszonyítva kevés költséget tud felmutatni, vagy költségei jellemzően nem áfásak – például benzin -, mindenképpen érdemes az új adónemet választania.

>> 2. Mekkora az előző évekről áthozott vesztesége?

A korábban felhalmozott, elhatárolt veszteségből évente 20-20 százalékot lehet elszámoltnak tekinteni, a jelenlegi szabályok szerint azonban a negatív eredménytartalék csökkenti a társaságiadó-fizetési kötelezettséget. A deficit feléléséig megfontolandó az áttérés.

>> 3. Mennyire érinti vállalkozását az áfa megosztására vonatkozó szabályozás?

Mivel az evával jogilag megszűnik a cég áfaalanyisága, ezért az elkövetkező időszakra már nem érvényesítheti a beszerzett tárgyi eszközeire és a megvásárolt ingatlanokra az áfalevonási jogot. Tárgyi eszközök esetében az áfa öt év (60 hónap) alatt írható le, ingatlanoknál tíz évre (pontosabban 120 hónapra) elosztva lehet elszámolni.

Aki például az idén októberben vásárolt tárgyi eszközt, az öt év helyett csak három hónapig jogosult az áfa levonására, ezért az előre levont adó fennmaradó részét – 57 hónapnyit – vissza kell fizetnie. A levonási tilalom csak az utolsó “hagyományos” adóévben történő vásárlásokra vonatkozik. Speciális szabályként az idén áttérő vállalkozásoknak csak a szeptember 30. után beszerzett eszközökre kell alkalmazni az áfa ezen megosztását.

>> 4. Változik-e tevékenységének áfabesorolása 2003-ban?

A következő évre szóló áfa-szabályozásban egyes tevékenységek az áfamentes körből a normál 25 százalékos kulcsba kerültek, így jövőre egyes vállalkozások a tárgyieszköz-beszerzések után – visszamenőleges hatállyal is – jogosulttá válnak az áfa egy részének leírására. Természetesen csak akkor, ha nem hagyják el az áfakört, azaz például nem kezdenek azonnal evázni. A lehetőséggel az ügyvédek, az igazságügyi szakértők, a bírósági végrehajtók, a lakóingatlanok kezelésével foglalkozók és a műemlékvédelmi szakértők élhetnek. Annak érdemes várnia az áttéréssel, akinek az elmúlt években jelentős beszerzései voltak, vagy jövőre tervez hasonlót. Az áfa visszaigénylése nem zárja ki a jövőbeli evázást.

>> 5. Az evában melyik módszer alapján érdemes az iparűzési adót megfizetnie?

Az evázó kétféleképpen fizetheti meg az iparűzési adót. Vagy a jelenlegi szabályok szerint tesz eleget adófizetési kötelezettségének, vagy az eva alapjának 50 százaléka után fizeti meg a legfeljebb 2 százalékos adómértéket. Ezt azonban még az áttéréskor külön be kell jelentenie az önkormányzati adóhatóságnak.

Javult a fizetési morál Magyarországon

A fizetési morál javulását jelzi, hogy a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték.

Összeszámolják, mekkora az olajmonarchia vagyona

Évi 6,5-7 százalékos gazdasági növekedés szükséges a társadalmi robbanásveszély elhárításához.

Ritkaságok az adóhivatal árverésén: F1 versenyautókra lehet licitálni

A két Formula Renault 2000-es autó kikiáltási ára 25 millió forint egyenként, míg a Formula BMW esetében 10 millió forint.

Eddig húszezer család élt a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával

A három vagy több gyermekes családoknak legalább hétüléses autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot támogatásként kifizet.
Világgazdaság Piactér