Eva: kérdés, maradhat-e

Adózás | Gazdaság
A csatlakozással ismét felszínre került a kérdés: túléli-e az uniós taggá válást a kisvállalkozások számára múlt évben elindított adónem, az egyszerűsített vállalkozási adó (eva). Brüsszel vizsgálja az adónemet, de hivatalos álláspont még nem született.

Az uniót azért érdekli az egyszerűsített vállalkozói adó konstrukciója, mert a vámbevételek mellett a közösségi költségvetés másik jelentős bevételét a tagállamok általános forgalmi adóbevételének százalékában meghatározott összeg jelenti. Az úgynevezett harmonizált áfaalapnak az idén a fél százalékát kell átutalni a brüsszeli kasszába. Mivel az egyszerűsített vállalkozási adóban az adózó áfás számlát állít ki, de az áfát nem kell befizetnie – legalábbis nem ezen a címen fizeti be – az adóhivatalnak, ezért csökken az uniós tagdíj alapját képező áfaalap is.

Az unió vonatkozó direktívája egyébként ad lehetőséget egyszerűsített adómegállapítási és

-beszedési szabályok (például átalányadózás) alkalmazására, de azzal a kikötéssel teszi lehetővé, hogy alkalmazásával az adómérték nem csökkenhet.

Burány Sándor munkaügyi miniszter arra emlékeztet, hogy az unió már korábban, annak bevezetésekor is vizsgálta az eva konstrukcióját, és nem kifogásolta azt. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy nem a munkaügyi tárca, hanem a Pénzügyminisztérium a témafelelős, így vélhetően a PM szakembereinek kell eloszlatniuk az esetleges brüsszeli aggályokat.

A PM közigazgatási államtitkára, Terták Elemér szerint nem fenyegeti veszély az evát és az uniót sem, hiszen hazánk időben teljesíti majd az EU-t illető áfabevételeket. A Gazdasági Rádiónak adott nyilatkozatában elismerte, hogy van némi fenntartás az unió részéről. A rendszer ugyanis elméletileg lehetőséget ad némi áfakötelezettség megspórolására az adózóknak azzal, hogy az evás ugyan áfás számlát állít ki, de az adót nem kell teljes öszszegben befizetnie a költségvetésbe. A PM adatai szerint az EU-nak nincs oka félni, ezt hamarosan pontos számokkal támasztják alá Brüsszelben. Arra a kérdésre, hogy marad-e az eva, az államtitkár határozott igennel válaszolt.

Vámosi Nagy Szabolcs szerint a PM elgondolkodik majd az adónem sorsán akkor, ha az mégse menne át a bizottság harmonizációs vizsgálatán – bár ennek kevés esélyt ad az adóügyi helyettes államtitkár. Az InfoRádiónak kifejtette: vészforgatókönyvként több verzió is szóba jöhet. Egyik válasz az lehetne, hogy kihagyják belőle az áfát, esetleg megemelnék az eva jelenleg 15 százalékos adókulcsát.

Nem tartja valós problémának az áfabevétel elmaradása miatti uniós félelmet Király László György, az adóhivatal elnöke sem. Király úgy látja, hogy Brüsszelnek az elméleti konstrukcióval szemben van bizonyos ellenérzése – fejtette ki lapunknak adott interjújában. Az elnök egyébként sikeresnek tartja az evát.

Jürgen Köppen, az Európai Unió magyarországi delegációjának vezetője is bízik abban, hogy az eva átjut a rostán. “Tudok az Európai Bizottság vizsgálatáról, Frederik Bolkestein EU-biztos nemrégiben Budapesten tárgyalt is erről a pénzügyi és a gazdasági miniszterrel. Neki azt mondták, az eva EU-konform. Én csak remélni tudom, hogy a bizottság vizsgálati eredménye megerősíti a magyar kormány álláspontját, és a magyar adózók továbbra is adózhatnak ebben a kedvezményes rendszerben” – nyilatkozta.

Szakértők szerint lehet orvosolni az unió aggályát. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy Magyarország az áfa alapú hozzájárulás összegének meghatározásakor korrekciós tételként veszi figyelembe az eva létezését. Ez még csak nem is nevezhető egyedinek, hiszen az áfa alapú befizetés meghatározásához így is számos korrekciót kell végrehajtani.

Az eva egyébként nagy népszerűségnek örvend a kisvállalkozások körében. A formációt bevezetésekor mintegy 60 ezer adózó választotta, míg a második adóévre közel 83 ezerre bővült a résztvevők köre. A második adóévre a korábbi 15 millió forintról 25 millióra emelkedett a bevételi plafon, de az adókulcs nem változott, jelenleg is 15 százalék. Ennek megfizetésével az evázó egyéni vállalkozó mentesül az áfa, a cégautóadó és a vállalkozói személyi jövedelemadó, illetve az osztalékadó megfizetése alól. Az evát választó társaságok a társasági adó kötelezettségüket is kiváltják az eva megfizetésével

Fucsovics a legjobb négy között a rotterdami tenisztornán

A világranglista 59. helyezettje a pénteken késő este kezdődött, és a negyeddöntőben 6:4, 6:3-ra győzte le az amerikai Tommy Pault (56.).

Már Kanada a legvonzóbb célország

Az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét a külföldi munkavállalási célpontok ranglistáján.

Mi a kulcsa a karbonszegény gazdaságra való átállásnak?

Európa 10 legnagyobb bankja 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöld hitel kihelyezését tervezi.

A boltzár késleltetheti az építőipari anyagrendeléseket

Online csatornán a kivitelezőt igen, a szerelvényt nem lehet jól kiválasztani.
Világgazdaság Piactér